De kermis begint vandaag weer.
De kermis begint vandaag weer. (Foto: archief Rodi Media)

Kermis Alkmaar begonnen: zwieren en zwaaien

ALKMAAR - De Kermis Alkmaar begint vandaag weer en dat betekent weer volop zwieren en zwaaien. Dit jaar staat de kermis van vrijdag 19 tot en met zondag 28 augustus weer in de binnenstad van Alkmaar op de locaties: Kanaalkade, Paardenmarkt, Kerkplein, Canadaplein, Sint Laurensstraat, Dubbele Buurt, Gedempte Nieuwesloot, Hofplein en Korte Gedempte Nieuwesloot. Naast de traditionele attracties zoals de botsauto's, zweefmolen en mini-achtbaan zijn een paar interessante attracties, zoals de Chaos en de Powe Suger. In totaal staan er maar liefst 71 attracties op de Alkmaarse zomerkermis.

19 tot en met 28 augustus

De Chaos keert terug op de Alkmaarse kermis. Deze attractie heeft een lange slingerarm die tot 120° van links naar rechts schommelt met een maximum hoogte van 22 meter. Onder de slingerarm is een molen met zes gondels bevestigd. Elke gondel heeft vier zitplaatsen. Ga jij lekker schommelen in de Chaos? Nieuw op de Alkmaarse kermis is de Power Surge. Deze thrillride is ruim 16 meter hoog en bestaat uit een grote stang met zes armen. Aan elke arm zijn twee gondels met twee zitplaatsen bevestigd. Tijdens de rit wordt je alle kanten opgedraaid en zie je Alkmaar meerdere keren op de kop. Durf jij in de Power Surge?  

Vuurwerk 

De traditionele vuurwerk op de laatste avond komt niet meer terug. Daar heeft de gemeenteraad wegens milieubezwaren een einde aan gemaakt. Wél komt er zondagavond om 22.00 uur een spectaculaire afsluiter van de kermis met onder meer lasers, vuur en geluid. Toeschouwers kunnen dit zien om 22.00 uur vanaf de Kanaalkade en de Noorderkade voor het beste zicht. 

Warenmarkt 

De warenmarkt van zaterdag 20 en 27 augustus wordt verplaatst van de Gedempte Nieuwesloot, het Hofplein, de Sint Laurensstraat en het Kerkplein naar de Koorstraat en De Heul.

Muntjes 

Ook dit jaar kunnen Alkmaarse kinderen, uit gezinnen die minder te besteden hebben, naar de kermis. Voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar liggen er 6 gratis kermismuntjes klaar. De kinderen uit gezinnen met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm die in de gemeente Alkmaar wonen krijgen deze muntjes. Het grootste deel van die gezinnen ontvangt hierover automatisch bericht via de Alkmaarpas. Zij kunnen de muntjes ophalen met hun Alkmaarpas, tijdens het spreekuur van het VVV (Waagplein 2) op 16 en 18 augustus tussen 14.30 en 16.00 uur. Tot en met 27 augustus kunnen de muntjes uitgegeven worden op de kermis. 

Zwieren, zwaaien én smikkelen op de kermis.
Durf jij alle attracties aan?