Het Alkmaars Ontzet wordt in 2023 groots gevierd!
Het Alkmaars Ontzet wordt in 2023 groots gevierd! (Foto: Aangeleverd)

Alkmaars Ontzet 2023: dit is het programma!

Algemeen

ALKMAAR - Alkmaars Ontzet 2023 wordt dit jaar weer ouderwets groots gevierd. Dit jaar wordt het zelfs nog groter, want het is in 2023 precies 450 jaar geleden dat Alkmaar zich heeft bevrijd van de Spanjaarden. Hier vind je het programma met alle activiteiten van de 8 October Vereeniging én alle locaties waar jij ‘s avonds een feestje kunt vieren.


Alkmaars Ontzet programma 2023

Dit  zijn de evenementen rondom Alkmaars Ontzet 2023:

Weekendprogramma Alkmaar Ontzet

Vrijdag 6 oktober begint het ontzetweekend met de lampionnenoptocht, de kranslegging in het Victoriepark en receptie van de 8 October Vereeniging in de Grote Kerk. Zaterdag is er een uitgebreid programma met onder meer de ontzetrede in de Grote Kerk, De Grote Middagoptocht en de Zuurkoolmaaltijd op de Paardenmarkt. Op het Canadaplein is er tussen 12.30 en 21.00 uur volop muziek met optredens voor jong en oud.

Grote Raam

Het Grote Raam, het indrukwekkende kunstwerk van glas-in-lood wordt zondag 8 oktober van 11.00 15.00 uur onthuld in de Grote Kerk. 


Plaatsing eerste raam Grote Raam. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Slotfeest Alkmaar Ontzet

Even leek er geen grootschalig slotfeest te komen, maar het is de organisatie toch nog gelukt om een grootschalig slotfeest te organiseren. Dat vindt plaats op zondag 8 oktober en begint al om 12.00 uur met shoppingday in de binnenstad met onder meer schminken, een discocamper en een rijdende DJ-act. Van 16.00 tot 21.30 uur zijn er diverse optredens in de binnenstad. 

Waagplein

Op het Waagplein zijn onder meer optredens Emma Heesters, John de Bever, QMusic The Party én ABBA fever. 

Ritsevoort

Ruth Jacott en Jeroen van der Boom verzorgen optredens op het Ritsevoort.

Platte Stenenbrug

Op de Platte stenenbrug zijn optredens van Joël Borelli en John West.

Paardenmarkt

Vrijdag 6 oktober zijn er vanaf 19.00 uur optredens van Habiba, rapper Boef, Bilal Wahib en sensatie duo Team Rush Hour. Kaarten reserveren via www.vierdevictorie.nl. Zaterdag 7 oktober zijn er van 9.00 tot 15.00 uur activiteiten voor de kleinsten zoals springkussens, schminken, een draaimolen, suikerspinnen, popcorn en knutselen. Het is vrij entree. Vanaf 15.00 uur wordt de tent wordt omgetoverd tot een gezellige 450 jaar Ontzet stube waar zuurkool met worst wordt gegeten. Vanaf 20.00 uur is het vrij entree en zijn er optredens van partyband Dare Devils en hitzanger Bryan Stricker. 

Lasershow

Alkmaar Ontzet wordt zondagavond om 22.00 uur afgesloten met een lasershow op de Kanaalkade.