Kunstwerk 'De lucht lezen'.
Kunstwerk 'De lucht lezen'. (Foto: aangeleverd)

De Pauw af met ‘De lucht lezen’

Algemeen

DE RIJP - ‘De lucht lezen’. Zo heet het kunstwerk dat 23 september werd onthuld als afsluiting van nieuwbouwwijk De Pauw in De Rijp. Het kunstwerk bij de entree van de wijk werd onthuld door wethouder Nicole Mulder, kunstenaar Kathrin Schleger en Nicoliene Schaap, bewoner van De Pauw en lid van de kunstcommissie.


Omdat beeldende kunst bijdraagt aan een aantrekkelijke openbare ruimte en plekken in de wijk op een bijzondere manier markeert, past de gemeente Alkmaar een regeling toe om kunstwerken in nieuwbouwprojecten te plaatsen, zo ook bij plan De Pauw. Voor de keuze van een kunstwerk vraagt de gemeente advies van een commissie van professionele beeldend kunstenaars én van bewoners uit de wijk. De commissie bestond uit professionele kunstenaars: Anna van Breest Smallenburg, Frits Nolte en Arjanne van der Spek en als bewoners uit de wijk: Esmee van Essen, Nicoliene Schaap en Pauline van der Meer.

Geschiedenis in beeld

Het uitgangspunt voor de kunstopdracht was de geschiedenis van het dorp De Rijp en meer in het bijzonder van het gebied De Pauw uit te beelden. Tot 1916 stond daar aan het Buizendijkje stoomhoutzagerij ‘De Pauw’ en daarvoor vanaf de 17e eeuw op dezelfde plek een houtzaagmolen met die naam. Met haar ontwerp grijpt Kathrin Schlegel terug op de geschiedenis van het gebied.