Wie het hele jaar wil blijven doortellen kan meedoen met de Jaarrond Tuintelling op www.tuintelling.nl.
Wie het hele jaar wil blijven doortellen kan meedoen met de Jaarrond Tuintelling op www.tuintelling.nl. (Foto: aangeleverd)

Weekend Nationale Egeltelling succesvol

Algemeen

ALKMAAR - Afgelopen weekend ging heel Nederland massaal op zoek naar het meest stekelige en schattige zoogdier: de egel. Aan de Nationale Egeltelling deden 3900 deelnemers mee. Er werden 9400 egels geteld.

“Het gaat niet goed met de egel in Nederland,” aldus de Zoogdiervereniging. Vorige week riep de vereniging Nederlanders op om in het weekend van 24-25 september massaal egels te tellen in hun tuin. De vereniging wil weten waarom er steeds minder egels zichtbaar zijn in Nederland en of de droogte van de afgelopen zomers daar een factor in is geweest.

Met 670 tellingen heeft Zuid-Holland het eigen record van 220 egeltellingen verbroken en staat daarmee aan de top, gevolgd door Noord-Holland met 589 tellingen en Gelderland met 552 tellingen. In één telling werden maar liefst 20 egels gespot.

Egeltelling belangrijk
“Doordat mensen elk jaar hun waarnemingen doorgeven krijgen we steeds meer inzicht in de verspreiding van de egel in Nederland,” vertelt Elze Polman van de Zoogdiervereniging. “Helaas blijkt uit de tellingen van het Netwerk Ecologische Monitoring dat er nu een stuk minder egels zijn dan in de jaren ‘90. Nu we dit weten kunnen we maatregelen nemen om het voor de egels een beetje beter te maken. Nederlanders kunnen daar zeker een handje in helpen, door bijvoorbeeld tuinen egelvriendelijk te maken.” Wie het hele jaar wil blijven doortellen kan meedoen met de Jaarrond Tuintelling op www.tuintelling.nl.

Hoe maak je je tuin egelvriendelijk?
Zorg voor afwisseling in de tuin met grasvelden, struiken, andere planten en rommelige plekken. Maak ook doorkruipgaatjes in de schutting. Door het verbinden van tuinen van meerdere buren ontstaat een zogenaamde Egelsnelweg. Zet een schaaltje water en eventueel wat kattenbrokjes in de tuin.