Lichtkunst centraal tijdens Alkmaar Light Festival.
Lichtkunst centraal tijdens Alkmaar Light Festival. (Foto: Emil de Jong)

Lichtkunst tijdens Alkmaar Light Festival

ALKMAAR - Het eerste weekend nadat de wintertijd is ingegaan verandert Alkmaar 4 en 5 november in één groot lichtkunstwerk. Bezoekers zien verrassende videokunst, verwonderende lichtobjecten, klassieke muziek en live theater. Een wandelroute leidt deelnemers langs nieuwe architectuur en cultuurhistorie, door hippe stadsdelen naar iconische pleinen. Onderweg word je getrakteerd op nationale en internationale huzarenstukjes. 

Dé highlight van het festival is misschien wel de spectaculaire projectieshow op de prachtige Ringersfabriek. Deze lichtshow wordt speciaal voor Alkmaar Light Festival gemaakt door gerenommeerde lichtkunstenaars. Eén van de bekendste gebouwen van Alkmaar - de Waagtoren - komt tot leven met een nieuw videokunstwerk. Het pittoreske Fnidsen wordt omgedoopt tot operastraatje en op de Koningsweg sta je oog in oog met een gigantische Koningsspin. In de Laurentiuskerk laat je je meevoeren door licht met klassieke muziek en langs de Bierkade tref je verlichte schepen met muziek, zang en dans. Ook op de Platte Stenenbrug en de Turfmarkt geniet je van lichtkunst-verrassingen. De Laat Oost transformeert tijdens Alkmaar Light Festival tot creative hub. Dit wordt de plek waar kunst en techniek samenkomen, waar uitwisseling, ontmoeting en inspiratie centraal staan. Studenten en young professionals gaan aan de slag met video- en lichtkunst & high tech start ups. 

Knipperlichten

In het Victoriepark verrijst Relay: een indrukwekkende, muzikale installatie van het bekende muziektheatergezelschap Touki Delphine. Ze verzamelden maar liefst 1848 relais uit zo'n 300 sloopauto's, waar ze als schakellaars voor knipperlichten werkten. Deze vormen samen met veertien oude stalen golfplaten de basis voor dit overweldigende werk.

Alkmaar Light Festival is een nieuw festival van Karavaan. Tickets zijn vanaf 16 september verkrijgbaar op www.alkmaarlightfestival.nl.