Afbeelding

De bruggen van Alkmaar

Op dinsdagavond 4 oktober a.s. vindt weer een lezing plaats van de HVA met als onderwerp: 'De bruggen van Alkmaar.' De compacte binnenstad van Alkmaar lag oorspronkelijk binnen de Singelgracht, die er lag van het eind van de 16e tot in het begin van de 19e eeuw. Dit is geweld aangedaan bij het aanleggen van het Noord-Hollands Kanaal, een gedeelte van de binnenstad is daardoor helaas niet meer als zodanig zichtbaar.

Alkmaar heeft nu zo’n 500 bruggen. De meest bekende en bijzondere daarvan liggen binnen de huidige en voormalige Singelgracht. Van de ruim 75 bruggen die de binnenstad heeft gekend, zijn er nog 48 over, de meesten met hun eigen verhaal en anderen met alleen een plek op de kaart. Heb je het in ons vlakke land over bruggen, dan heb je het direct ook over het water waar ze overheen liggen, in ons waterland. Hier zit een verhaal in dat verteld moet worden. Naar deze ‘Bruggengeschiedenis van Alkmaar’ is onderzoek gedaan en er is over geschreven.

De ontwikkeling van het water in de streek rondom Alkmaar is hierbij van belang. Met welke veenrivieren is het begonnen? De groei van een dorp naar de stad kan aan de hand van fraaie kaarten inzichtelijk worden gemaakt. Welke groeispurten heeft Alkmaar gemaakt? En voordat de bruggen aan de orde komen, moeten we eerst weten welke grachten en sloten de binnenstad heeft gehad. Welke grachten kwamen en zijn weer gedempt? En welke grachten bleven of zijn weer terug gekomen?

In de lezing worden 19 bestaande en verdwenen bruggen besproken, die een karakteristiek beeld geven van de verscheidenheid aan bruggen in Alkmaar.

Kom naar de lezing op dinsdagavond 4 oktober, lees meer op onze website!

Lucas Zimmerman HVA