Baasje overleden, de hond rouwt.
Baasje overleden, de hond rouwt. (Foto: aangeleverd)

Hondenverdriet

REGIO - Menigeen denkt er niet aan, maar het is beslist mogelijk om dieren mee te nemen naar een afscheidsceremonie. Eigenlijk ook heel logisch, want een huisdier is vaak een belangrijk onderdeel van het gezin. De viervoeter is een kind van de familie.

Wanneer een huisdier overlijdt, voelen we de pijn van het verlies. "Maar wist u dat dieren - honden en katten - ook pijn kunnen voelen bij het verlies van een geliefde, de dood van hun baasje", aldus een woordvoerster van Wanmaker Uitvaart uit Heemskerk. Een onderdeel van die dierenrouw kan ook de behoefte zijn aan afscheid nemen. "De band die u met uw hond of kat opbouwt, blijkt dus ook echt tweezijdig te zijn in het geval dit soort trieste gebeurtenissen. Hoe een dier rouwt, is afhankelijk van de aard van het beestje. Het ene dier wordt stil, lusteloos en zoekt een rustig plekje op, het andere beestje wordt juist wat agressiever. Maar je kunt het rouwproces ook van een andere kant bekijken: onze huiskameraad kan namelijk ook voor de mens van therapeutische waarde zijn."

Wanmaker Uitvaart biedt ook ruimte en tijd om dieren afscheid te laten nemen van de overledene. Meer informatie: www.wanmakeruitvaart.nl