Afbeelding

Dijk en Waardpad

Al voor 1853 slingerde er van Koedijk langs de ringvaart van de Daalmeer naar Sint Pancras een pad met 2 vonders om de wandeling te beperken. In 1983 kwam er een pad bij dat fietsen van Sint Pancras naar het Geestmerambacht mogelijk maakte. Het volgt ten dele het oude pad naar Koedijk.

De kaarten van 1993 tonen duidelijk aan dat de huizenbouw van Alkmaar de grenzen van de gemeente bereikte. Vanuit Koedijk is inmiddels langs de gemeentegrens een rechte verbinding met het fietspad naar het Geestmerambacht aangelegd. Op Alkmaarse plattegronden uit ca 1990 heet dat rechte middendeel De Landman, net zoals het westelijk deel, dat in Koedijk aansluit, al eerder heette. Op die plattegronden stond geen naam bij het oostelijk deel van de nieuwe verbinding tussen Koedijk en Sint Pancras.

Sinds 29 augustus 2000 heet dat deel het Dijk en Waardpad, inclusief de tak naar het Geestmerambacht. Vanuit Koedijk bekeken een passende naam: het oostelijk deel vormt al tijden het kortste pad van Koedijk naar Dijk en Waard. De Alkmaarse Raad besloot dat straatnamen in een wijk in karakter overeen moeten stemmen. 

Dijk is de aanduiding van de dijk die van Sint Pancras naar Oudkarspel loopt. De dijk werd rond het jaar 1000 aangelegd voor de ontginning van het veen aldaar. Uiteindelijk ontstonden aan die dijk: Sint Pancras, Broek op Langedijk, Zuid-Scharwoude, Noord-Scharwoude en Oudkarspel. Vanuit Koedijk gezien lag daarachter de Waard, waarin, na de droogmaking, Heerhugowaard ontstond.

De naam van de gemeente, ontstaan na samenvoeging van Heerhugowaard en Langedijk op 1 januari 2020, is Dijk en Waard. De namencommissie had een vooruitziende blik.


Bob van der Schaaf