Gequilte beddensprei
Gequilte beddensprei (Foto: aangeleverd)

Quilten: hedendaagse kunstvorm

ALKMAAR - Quilten (spreek uit: kwilten) is een textiele werkvorm, die al eeuwenlang wordt toegepast. Een quilt wordt gemaakt uit drie lagen stof. Een versierde decoratieve top bestaande uit een patroon van gekleurde lapjes (patchwork) en eventueel fraai borduurwerk, een tussenlaag van wol, katoenpluis of synthetische polyester en een voeringstof. Het woord quilten is afgeleid van het Latijnse woord “culcita” dat gevulde zak betekent.

De Romeinen gebruikten de techniek voor matrassen en dekens en ook tijdens de kruistochten droegen de kruisvaarders gequilte jassen om zich te beschermen tegen de kou en de ruwe harnassen en maliënkolders. In de 18e eeuw was in Europa een modieus gequilt vest een favoriet kledingstuk voor de man en lang daarvoor waren gequilte rokken een gebruikelijke vrouwendracht.

In Alkmaar is sinds een paar jaar een creatieve Art Quilt groep actief: De Alkmaarse Art Quiltsters. Als gevolg van Corona is het ledenaantal teruggelopen en zijn we op zoek naar nieuwe leden. Op 6 september vindt er een herstart plaats.

Is Quilten jouw hobby, kun je overweg met een naaimachine en wil je je grenzen verleggen door te experimenteren met textiele- en non-woven materialen, stofverven en stof bedrukken, dan is de AAQuiltsters misschien iets voor jou. Stuur dan een mailtje naar: tineke.t.zweers@outlook.com. We komen iedere derde dinsdag van de maand bij elkaar in een buurthuis vlak bij het station Alkmaar.


Tegenwoordig denkt men bij een quilt vaak aan de traditioneel gequilte lappendekens, gemaakt van restanten katoen of wol.

De top van zo’n quilt wordt gemaakt volgens vaststaande patronen in de vorm van ruiten, vierkanten, driehoeken en stroken. Zo’n 300 jaar geleden namen de Europese immigranten deze traditie mee naar Amerika. Het quilten werd daar een sociale bezigheid, waarbij het een jarenlange traditie was om met een groep vrouwen samen quilts te maken voor speciale gelegenheden, zoals een huwelijk of geboorte.

Na 1970 begint vanuit Amerika een revival van de quilt in Europa. De aanleiding hiertoe was een quilt tentoonstelling In New York, die later ook in Parijs en Amsterdam te zien is geweest. Ook In Nederland kwam de belangstelling voor het quilten terug en er ontstonden er clubjes, die zich het ambacht weer eigen maakten. Dit is ook het begin van het Quiltersgilde, dat tot de dag van vandaag met haar vele leden actief is met het stimuleren van allerlei vormen van quilten, zoals van de Traditionele-, Moderne- en Art-Quilt.



De term Art Quilt komt ook uit Amerika en ontstond toen de quilts niet meer alleen als nuttig gebruiksvoorwerp werden gemaakt, maar als hedendaagse kunstvorm werden tentoongesteld. Bij het maken van een Art-Quilt vormt het experimenteren met allerlei materialen en technieken vaak het uitgangspunt. Katoen, linnen of zijde kunnen zelf worden geverfd en bewerkt. Daarnaast kunnen ook textiel vreemde materialen worden toegepast zoals plastics, papier en non woven materialen. Voorwaarde is wel, dat een Art Quilt zelf ontworpen is en is opgebouwd uit drie lagen: de top, de tussenlaag en de voering. De drie lagen worden met steken aan elkaar verbonden. Dat kan met de hand of met de naaimachine.