Happy Wings geeft ze Vleugels.
Happy Wings geeft ze Vleugels. (Foto: Fons Klappe)

Happy Wings geeft ze vleugels

ALKMAAR - De komende tijd publiceert deze krant regelmatig een interview met een van de maatschappelijke organisaties uit de Lokale Goede Doelen Gids Alkmaar. Martin Doderer is oprichter van Stichting Happy Wings en professioneel valkenier. Happy Wings helpt mensen met een beperking door ze in aanraking te brengen met roofvogels.

Interview: Bente Biesheuvel

Hij vertelt: “Een zeearend, in slechte conditie, ik knap hem op. Hij gaat de lucht in en kan alle kanten op, maar hij kiest mij. Hij kiest mensen om de ziel die ze bij zich dragen. Een dier veroordeelt niet en als je laat merken dat je niets van hem wilt dan ontstaat er contact. Als de vogel in je bijzijn gaat eten en niet ‘mantelt” (vleugels om het eten slaan red.) dan ontstaat het vertrouwen”.

Andere benadering van zorg

Martin begeleidt met zijn stichting Happy Wings kinderen die soms onbegrepen gedrag vertonen en waar de reguliere zorg niet altijd toereikend is. In zijn dagbestedings-setting in Starnmeer werkt Martin met kinderen die door het contact met de vogels ander gedrag laten zien.

Kasteel Radboud

In de zomermaanden is Martin valkenier bij Kasteel Radboud in Medemblik. Een paar van de jongeren die hij begeleidt gaan dan mee en zijn dan gastheer en gastvrouw. Martin is er altijd bij als er met vogels gewerkt wordt. “De dieren reageren op mensen en geven het altijd aan wanneer ze het zat zijn”. Ze zijn als een spiegel en reflecteren het gedrag van de mens. Regelmatig geeft Martin lessen op scholen en begeleidt hij individuele kinderen. Na verloop van tijd mogen de kinderen een keer mee naar het kasteel als ze dat willen. Dan onderzoeken ze samen of die plek voor hen de ruimte biedt om zich te ontwikkelen. Voor Happy Wings heeft de gids geholpen dat zij in contact zijn gekomen met een Alkmaarse ondernemer die de stichting een warm hart toedraagt. Inmiddels is ook van deze ondernemer een schenking ontvangen. De visie van Martin is dat je als maatschappelijke organisatie de boer op moet om jezelf bekend te maken. Doneren is wederkerigheid. Je kunt altijd iets terugdoen, Martin kan een bezoek brengen met zijn vogels als tegenprestatie.

Utopie

Happy Wings is nu nieuwbouw aan het plegen in Schermerhorn. Martin’s droom is dat Happy Wings een maatschappelijk geaccepteerde plek is waar de jongeren terecht kunnen voor begeleiding. Een stichting die zelfstandig draait. De dan inmiddels volwassen ‘zorg’-kinderen houden dan de stichting draaiende. En ja, af en toe een boost van de dieren!

alkmaar.lokalegoededoelengids.nl