Afbeelding

De Plantage Alkmaar in Suriname

Het kabinet overweegt volgend jaar excuses aan te bieden voor de rol van ons land in het verleden bij slavernij en slavenhandel. Ook de stad Alkmaar was hierbij betrokken. Bestuurders van de stad maakten deel uit van de besturen van de VOC en WIC. Alkmaarders waren betrokken bij veroveringen van gebieden in verschillende continenten en bij de handel in koloniale waren. Zo kocht de Akmaarder Jacobus Hengevelt (1696-1746) in 1745 een groot stuk land aan de Commewijnerivier in Suriname. De eerste stap in de ontwikkeling van de Plantage Alkmaar in Suriname.

Op de Plantage Alkmaar werd aanvankelijk koffie verbouwd, en later suiker. De plantage zou uitgroeien tot één van de grootste suikerplantages in Suriname. Op enig moment werkten er meer dan 600 tot slaaf gemaakte mensen. Toen de slavernij in 1863 werd afgeschaft woonden er 445 slaafgemaakten op de plantage. Na de afschaffing van de slavernij werden zij gedwongen nog 10 jaar door te werken. Dit ter compensatie van de eigenaren van de plantages. Wat uiteindelijk restte in het district Commewijne was het dorp Alkmaar.

Het Stedelijk Museum Alkmaar presenteert vanaf 26 november 2022 een tentoonstelling over de Plantage Alkmaar. Op maandag 28 november 2022 organiseert het Alkmaars Historisch Café in het gebouw van het Stedelijk Museum een lezing over de Plantage Alkmaar. Deze lezing wordt verzorgd door Mark Ponte. Hij werkt bij het stadsarchief Amsterdam en is gastconservator van de tentoonstelling in het Stedelijk Museum. De lezing vangt aan om 11.00 uur. Na afloop van de lezing hebben de bezoekers van de lezing de gelegenheid de tentoonstelling te bekijken. Kaartjes zijn alleen online te bestellen via de website van de Bibliotheek Kennemerwaard.