Goede eindcijfers kunnen een indicatie zijn voor toekomstige prestaties.
Goede eindcijfers kunnen een indicatie zijn voor toekomstige prestaties. (Foto: Adobe Stock)

Wat is belangrijker bij solliciteren: werkervaring of opleiding?

Wil je solliciteren voor jouw droombaan maar twijfel je of je voldoende werkervaring hebt binnen een specifieke branche? Of weet je niet zeker dat je de juiste opleiding hebt gevolgd? In dit handige overzicht lees je wat recruiters écht belangrijk vinden.

We kijken eerst naar de voordelen van een relevante studie. Als je bent afgestudeerd dient jouw diploma als bewijs dat je de kennis hebt die nodig is voor een toffe functie in het door jou gekozen vakgebied. Potentiële werkgevers zullen je zien als iemand die goed op de hoogte is en weinig bijscholing op de werkvloer nodig heeft. Dit kost de werkgever minder tijd én geld. Win-win dus. Relevante werkervaring kan belangrijk zijn voor een specifieke baan, maar zonder een hogere opleiding mis je soms de kennis en vaardigheden die belangrijk zijn voor de toekomst.

Een certificaat of diploma representeert ambitie en kennis. Goede eindcijfers kunnen een indicatie zijn voor toekomstige prestaties. Heb je een diploma behaald terwijl je fulltime werkte? In dat geval zal jouw toewijding zeker niet onopgemerkt blijven tijdens een sollicitatiegesprek. Maar onthoud: niet elke opleiding is gelijkwaardig. 

Werkervaring

Er zijn verschillende managers en recruiters die meer waarde hechten aan relevante werkervaring dan aan een diploma. Het afronden van een (hoge) opleiding bewijst alleen dat je kunt slagen in de academische wereld, maar dit zegt nog niets over een echte werksituatie.

Noodzakelijke vaardigheden leer je in de praktijk

Praktische vaardigheden, zoals werken in teamverband of goed kunnen omgaan met kritiek, leer je het beste in de praktijk. Ervaren kandidaten kunnen vaak direct aan de slag en hebben geen intensieve (en soms dure) bijscholing nodig. Succes op de werkvloer geeft inzicht in jouw potentie. Op welke manier heb jij bijgedragen aan het bedrijfsresultaat? Heb je nieuwe orders binnengehaald, leidinggegeven of een tof nieuw concept geïntroduceerd? Naarmate je verder in je carrière komt, kunnen werkervaring en het opdoen van nieuwe vaardigheden aan belang winnen.

Leuke carrière

De conclusie: er is geen duidelijke winnaar. Hoe belangrijk werkervaring of scholing is, hangt grotendeels af van het soort werk dat je gaat doen. In bepaalde sectoren, zoals de gezondheidszorg en het onderwijs, is scholing noodzakelijk voor de benodigde certificering. In de technische sector (zoals ICT) kan een recente hbo- of wo-opleiding je juist weer een voorsprong geven op kandidaten die het van hun ervaring moeten hebben. In de bouw vinden werkgevers werkervaring weer belangrijker dan onderwijs. Kortom: het ligt eraan welke carrière je ambieert.

Hoe belangrijk werkervaring of scholing is, hangt af van het soort werk dat je gaat doen.