Doel van dit project is om door middel van gerichte metingen een gedetailleerd beeld van de waterkwaliteit te krijgen.
Doel van dit project is om door middel van gerichte metingen een gedetailleerd beeld van de waterkwaliteit te krijgen. (Foto: HHD)

Gebiedsgerichte aanpak Delfland in nieuw gebied

Om de waterkwaliteit verder te verbeteren is Hoogheemraadschap Delfland een aantal jaren geleden al gestart met het project ‘Gebiedsgerichte Aanpak’.

Binnen dat project worden de glastuinbouwgebieden één voor één bezocht. Binnenkort wordt hiermee gestart in een nieuw gebied in het Westland, namelijk het glastuinbouwgebied in Boezemgebied 3 (omgeving Prinsenbos, Baakwoning en Opstal). De bedrijven in dit gebied hebben al bericht ontvangen van Delfland. 

Doel van dit project is om door middel van gerichte metingen een gedetailleerd beeld van de waterkwaliteit te krijgen. Ook worden er controles uitgevoerd om mogelijke bronnen van verontreiniging te lokaliseren en te beëindigen. In dit project wordt samengewerkt met diverse partners waaronder Glastuinbouw Nederland, gemeente Westland en de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH).

Uitdaging

In glastuinbouwgebieden worden nog regelmatig stoffen gemeten in het oppervlaktewater die slecht zijn voor de kwaliteit van het water in sloten, vaarten en (zwem)plassen in het gebied. Daarom heeft Delfland de gebiedsgerichte aanpak in het leven geroepen. Schoon en gezond water in sloten, plassen en vaarten, zonder kroos en blauwalgen, dat is waar Delfland en Glastuinbouw Nederland naar streven. Dat is een uitdaging, want er zijn veel verschillende factoren die invloed hebben op de kwaliteit van het water. In glastuinbouwgebieden zijn dat gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen die vanuit de kassen in het water komen. Als het goed is, zijn alle kassen aangesloten op het riool. Lozingen en lekkages op het oppervlaktewater zouden dus niet meer moeten voorkomen.


Jaaroverzicht 2021 Glastuinbouw Nederland online

Glastuinbouw Nederland publiceerde in de eerste week van januari haar videojaaroverzicht. Daarnaast is op de website een uitgebreid, geschreven jaaroverzicht te lezen, met daarin de resultaten binnen de verschillende thema’s, gewassen en regio’s van de organisatie.

In het videojaaroverzicht van 2021 trekt Jakoline van Straalen, specialist communicatie bij Glastuinbouw Nederland, met diverse collega's het land in. Natuurlijk hadden de coronamaatregelen ook dit jaar hun invloed op het gefilmde jaaroverzicht, maar desondanks is het wederom gelukt om een goed beeld te geven van een aantal opvallende projecten van Glastuinbouw Nederland. Zo worden de kijkers meegenomen naar living lab, waar reststromen uit de glastuinbouw worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen, komt de campagne ‘love your people like your crop' aan bod en wordt een heldere update gegeven van de stand van zaken op gebied van plantgezondheid en energie. Uiteraard kijkt Adri Bom-Lemstra terug op haar eerste jaar als voorzitter van Glastuinbouw Nederland.

Het jaaroverzicht is te bekijken op www.glastuinbouwnederland.nl/jaaroverzicht-2021.