Tuinbouwdagen op de Expo 2020 Dubai.
Tuinbouwdagen op de Expo 2020 Dubai. (Foto: PR)

De Nederlandse Tuinbouwdagen op de Expo 2020 Dubai

De Nederlandse tuinbouwsector bundelt haar krachten en organiseert een volledig tweedaags Tuinbouwprogramma op het Nederlands Paviljoen, tijdens de themaweek 'Food, Agriculture & Livelihoods' van 17 - 23 februari 2022 op de Expo in Dubai.

De eerste dag op maandag 21 februari wordt georganiseerd door de publieke sector en de tweede dag op dinsdag 22 februari wordt georganiseerd door de private sector. Op deze twee Tuinbouwdagen is te zien hoe hightech tuinbouw een duurzame bijdrage kan leveren aan de wereldwijde voedselzekerheid.

'We laten zien hoe tuinbouw kan bijdragen aan wereldwijde voedselzekerheid'

Het inspirerende en interactieve programma vindt plaats in het prijswinnende Nederlandse Paviljoen waarin water, voedsel en energie op unieke wijze worden gecombineerd. Het totale programma van beide Tuinbouwdagen wordt live uitgezonden vanuit het Nederlands Paviljoen.  

Het Nederlandse tuinbouwcluster presenteert een aantrekkelijke line-up van internationale sprekers en workshops over hoe een ecosysteembenadering van innovatieve tuinbouwoplossingen kan bijdragen aan wereldwijde uitdagingen. Man kan zich laten inspireren door de Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, door de voorzitter van de WUR; Prof. dr. ir. (Louise) O. Fresco, door CEO van Priva Meiny Prins, door futurist Christian Kromme, en vele anderen. Het actuele programma van de Tuinbouwdagen is te vinden op de website www.nlhorti2dubai.com.

Duurzame voedselproductie

Een centrale maatschappelijke vraag die ons 's nachts wakker houdt is: "hoe kunnen we meer gezond en vers voedsel produceren met minder impact op onze kostbare planeet?". Als één van de dichtstbevolkte plekken ter wereld is dit een vraag van het allergrootste belang. 

'Meer vers voedsel met minder impact'

De afgelopen decennia heeft de Nederlandse tuinbouw-voedselsector met kennisinstellingen en de overheid samengewerkt om innovatieve oplossingen te vinden voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van voedselveiligheid en voedselzekerheid en de aanpassing aan klimaatverandering.

''Wereldwijd is er een steeds grotere vraag naar zelfvoorziening in de productie van voedsel'', stelt Eric Egberts CEO van Dutch Greenhouse Delta en medeorganisator van de Tuinbouwdagen. ''Regeringen wereldwijd, en specifiek in de Golfregio, hebben initiatieven gelanceerd om voedselzekerheid op verschillende manieren te garanderen en doen grote inspanningen om meer zelfvoorzienend te worden. Consumenten eisen vers, gezond, veilig en betaalbaar voedsel, dat duurzaam geproduceerd is. Nederlanders zijn experts in het halen van de maximale opbrengst uit elke hectare op een duurzame manier, met minder water, minder gewasbescherming, minder mest, en minder koolstofuitstoot. Ondanks onze geringe omvang zijn we de op één na grootste voedselproducent ter wereld.”