Een deel van het team, met Marinus rechts, Wieteke met geel vest en Mathilda met rode sjaal
Een deel van het team, met Marinus rechts, Wieteke met geel vest en Mathilda met rode sjaal (Foto: Ed Bausch)

'Wij bieden liefdevolle thuiszorg voor een zinvol leven'

BERGEN - Een gepensioneerde psycholoog-bestuurder in de zorg, Bergenaar Marinus van der Meulen en een vroegere collega bij de Raphaëlstichting in Schoorl, richtten enige jaren geleden Amada Zorgcollectief op. Om op een andere manier thuiszorg te bieden.

DOOR: ED BAUSCH

'Tijd hebben voor wie je bezoekt'

Marinus (Amsterdam, 1947) ziet dat hij met een gerust hart geleidelijk zijn werk kan overdragen aan opvolgers. Met Wieteke de Vries en Mathilda van Ameijde vertelt hij in de keuken van De Egelantier in Bergen over de groei van ‘zijn’ Amada. Dat sollicitanten heel bewust juist Amada uitkiezen om voor te werken en dat steeds meer cliënten prijs stellen op de aandacht zoals dit zorgcollectief die geeft. 

'Anders omgaan met tijd'

“Anders omgaan met tijd”. Dat is heel kort samengevat de werkwijze van Amada. Naast zelfsturende teams en vooral niet te groot worden. “Want je wilt elkaar goed blijven kennen.”

Amada Zorgcollectief groeit in de kuststreek

Liefde, het woord valt vaak als ze woorden geven aan het handelen van de medewerkers van het Amada Zorgcollectief, dat werkzaam is de kuststreek van Camperduin tot Castricum en ook in Langedijk, Heerhugowaard en Alkmaar “Het lijkt zo simpel, en toch is het bijzonder”, zeggen Wieteke en Mathilda.

'Het lijkt zo simpel, en toch is het bijzonder'

“Tijd hebben voor wie je bezoekt. We zijn minimaal een uur bij iemand, omdat we dat graag zo willen. Onderling hebben we het vaak over wat een goede kwaliteit van zorg is. We hebben veel in eigen hand. Daarom is er ook een grens aan hoe groot je als organisatie kunt zijn. Het algemeen menselijke delen, dat is voor ons heel belangrijk. Het bepaalt ook onze houding, goed luisterend en kijkend naar wat nodig is. Het is gewoon onze interesse. We kijken ook altijd heel goed welke medewerker goed bij een cliënt zal passen.”

Eigen biografie

“Iedereen heeft zijn biografie, op welke leeftijd dan ook”, zegt Marinus, die heel gelukkig is dat zijn initiatief zo is aangeslagen. 


“Geïnspireerd door het leven dat iemand leidt verlenen wij onze eigentijdse zorg voor een zo autonoom en zinvol mogelijk bestaan in verbinding met anderen. Iedereen heeft zijn eigen biografie en daar maken wij een stukje deel van uit. Gelijkwaardigheid tussen de zorgvrager en de zorggever is bij ons essentieel. We bieden ook dagbesteding met muziek, schilderen en uitstapjes. Die dagbesteding hebben we op een mooie locatie aan de Nesdijk in Bergen”. 

Verantwoordelijkheid

Een fraaie brochure en de website beschrijven de inspiratiebronnen voor Amada (Spaans voor liefde). “We geloven dat iedere ontmoeting de geboorte van liefde kan bewerkstelligen”, zegt Marinus. 

Wieteke en Mathilda vullen aan: “We werken voor alle leeftijden en vinden het prachtig dat we op deze manier aan iemands levensfase kunnen bijdragen. Zorgverleners die zich bij ons melde nweten dat wij ook een eigen verantwoordelijkheid bij hen waarderen. Zo kom je met elkaar veel verder en dat merken onze cliënten.” Amada is volledig erkend en haar diensten worden vergoed door gemeentes, zorgverzekeraars en zorgkantoren. 


Meer informatie? Kijk op www.amadazorgcollectief.nl.