Friso ten Holt, Zee en Luchten
Friso ten Holt, Zee en Luchten (Foto: aangeleverd)

Expositie en presentatie Friso ten Holt

Algemeen

BERGEN - Een nieuw boek en een tentoonstelling met etsen en gravures van Friso ten Holt (1921-1997). Hij maakte deze etsen zowel in opdracht van dichter Adriaan Roland Holst, bedoeld als illustraties bij de dichtbundel Een Winter aan Zee, als in opdracht van het Rijk, voor het vastleggen van de bouw van de Deltawerken. Ze werden nooit in Roland Holsts bundel geplaatst.

Tot en met 1 oktober te bezichtigen

De prachtige onbekende etsen en gravures zijn tot en met 1 oktober te bezichtigen in de Eerste Bergensche Boekhandel. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling is het cahier Een ODE aan zee, licht en lucht uitgegeven door de stichting Friso ten Holt. Jeroen Krabbé, oud-leerling van Ten Holt, zal op zaterdag 24 september om 16.00 uur in de boekhandel de tentoonstelling officieel openen. Ook zal tijdens deze opening het cahier worden gepresenteerd.

Pieter Boskma

Op dinsdag 27 september verschijnt de nieuwe bundel van de in Bergen wonende dichter Pieter Boskma, Het gelijk van honderd tegelijk zingende bossen. Om 17 uur zal deze in aanwezigheid van de dichter en uitgeverij De Bezige Bij feestelijk ten doop worden gehouden. Uit de bundel rijst een even grimmig als geestig beeld op van onze zelfgenoegzame tijd, waarin het eigen gelijk en het luidkeels uitventen daarvan tot het hoogste goed zijn verheven. Vol droge, soms vileine humor en met veel zelfspot beziet Pieter Boskma de wereld om hem heen, waar het absurde niet langer absurd is maar de alledaagse realiteit.

Architectuur in Bergen

Op vrijdag 23 september verschijnt Bergen Architectuur, De Amsterdamse School voorbij, een groot formaat boek met fantastisch beeld van de bijzondere architectuur van Bergen. Zaterdag 1 oktober vanaf 16 uur, zijn auteurs Jetty en Maarten Min in de Eerste Bergensche Boekhandel om belangstellenden te ontmoeten en het boek te signeren. De uitgave geeft een breed overzicht van de veelzijdigheid van de architectuur van Bergen. Het laat de metamorfose zien van slaperig boerendorp tot enclave van kunstenaars en openluchtmuseum van bouwstijlen. De uitgave is rijkelijk voorzien van prachtige foto’s van John Lewis Marshall.