V.l.n.r. Marjon van Baar, Karin van ’t Klooster, Yvonne Heddes, Mia Koelemeijer en Daphne Scholtens.
V.l.n.r. Marjon van Baar, Karin van ’t Klooster, Yvonne Heddes, Mia Koelemeijer en Daphne Scholtens. (Foto: aangeleverd)

Overleden kinderen herdenken op Wereldlichtjesdag

OPMEER - Wereldlichtjesdag vindt op 11 december plaats en in Westfriesland worden er die dag liefdevolle herdenkingen verzorgd, ook in Spanbroek. Ritueelbegeleiders staan aanwezigen bij.

Tijdens Wereldlichtjesdag eren en herinneren mensen samen overleden kinderen. Kinderen van alle leeftijden; stil geboren of overleden tijdens het leven. Ze worden bij naam genoemd en er wordt een kaars voor ze aangestoken. Als alle kaarsen branden, luisteren de aanwezigen naar ‘Precious Child’; een lied dat de juiste snaar raakt. 

Elk kaarsje, elk lichtje is een verhaal. Sommige mensen herdenken een volwassen kind, anderen zijn er voor een kindje dat niet eens de kans kreeg voor zijn eerste ademhaling. Er zijn mensen voor wie het verlies nog zo vers is en anderen voor wie dat al dertig jaar geleden was. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen, blijven hetzelfde en verbinden mensen met elkaar. Het geeft hun warmte en troost.

Elk brandend kaarsje wordt die avond onderdeel van een grote golf van licht. Niet alleen in Westfriesland, maar over de hele wereld. De herdenking vindt plaats om 18.30 uur in 't Kerkhuys, Spanbroekerweg 37 in Spanbroek. Ritueelbegeleiders zijn Mia Koelemeijer, Yvonne Heddes en Marjon van Baar. Opgeven kan via info@miakoelemeijer.nl. Deelname is gratis.

Ook is het mogelijk om op andere locaties te herdenken, namelijk in de dorpskerk Westerblokker 105 in Blokker met Karin van 't Klooster. Aanmelden via karin@mijnceremonie.nl of in De Drom, Paktuinen 1 in Enkhuizen met Daphne Scholtens. Opgevan kan via info@daphnescholtens.nl.