Vrouwen geven zichzelf een lager cijfer dan hun partner.
Vrouwen geven zichzelf een lager cijfer dan hun partner. (Foto: Pixabay)

Nederlander vindt zichzelf goede weggebruiker

REGIO - Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders hoog scoren als het gaat om veilig rijden. Tenminste, wanneer zij hun eigen rijgedrag een score moeten geven. 

Automobilisten geven hun eigen rijgedrag gemiddelde een 7,6. Andere weggebruikers denken daar anders over, want over de rijstijl van ‘de gemiddelde Nederlander’ zijn zij een stuk minder enthousiast. 


Vrouwen beoordelen hun eigen rijgedrag lager dan dat van partner Met name oudere automobilisten en mannen zijn bovengemiddeld tevreden over hun eigen verkeersdeelname wanneer het gaat om veiligheid. Ruim een kwart van de 65-plussers vindt de eigen rijstijl zeker een 9 waard, een rapportcijfer dat ook 1 op 5 mannelijke bestuurders zichzelf toekent. 

Veilig rijden

Maar liefst 92% van de automobilisten geeft naar eigen zeggen steevast richting aan bij het wisselen van baan. Ook een hoge score bij gedoseerd snelheid terugnemen in plaats van hard remmen. Zeker 78% houdt zich keurig aan de maximumsnelheid. Met name ouderen zien zichzelf als een veilige bestuurder, terwijl jongeren verbeterpunten zien om hun eigen rijgedrag te verbeteren. 

Gevaar op de weg

De jonge, onervaren man blijkt het grootste gevaar op de weg te zijn, vinden andere weggebruikers. Maar het kan zijn dat de jonge doelgroep dat anders ziet. 


Het rijgedrag van ‘de gemiddelde Nederlander' kan met een gemiddelde beoordeling van 6,6 rekenen op aanzienlijk minder waardering. De ondervraagden zijn van mening dat vooral (andere) mannen voor meer gevaar op de weg zorgen. Weinig verrassend vinden zij daarnaast dat een jonge leeftijd en gebrek aan rijervaring de kans op onveilige verkeerssituaties vergroten.