Het aantal jongeren dat rookt, stijgt nog steeds licht.
Het aantal jongeren dat rookt, stijgt nog steeds licht. (Foto: Pexels)

Is roken een statussymbool?

Het viel mij afgelopen zomer op, maar ik kan het mis hebben, dat er weer steeds meer jongeren roken. Hoe is het mogelijk zou je zeggen met de prijzen van tegenwoordig. Welke jongere kan en wil dat nu betalen? 

Als je begint te roken is de kans ontzettend groot dat je ook verslaafd raakt. Die verslaving kost je dan toch al gauw 40 tot 50 euro per week. Ik weet niet wat je tegenwoordig als vakkenvuller bij de supermarkt verdient, maar je hebt toch geen bijbaantje alleen om te kunnen roken? 


Totdat ik in de regiobijdrage 't Gooi van het NHD las dat inderdaad meer door jongeren wordt gerookt. Ik weet niet meer wat het in procenten was, maar alleen al het feit dat er weer meer jongeren gaan roken, terwijl prijsverhogingen en allerlei acties bedoeld zijn om de (of een) volgende generatie(s) helemaal van het roken af te krijgen, is echt erg.


En ineens viel bij mij het kwartje: Als je sigaretten rookt en dat op straat doet tussen andere jongeren, laat je zien dat je geld hebt. Kijk mij eens, ik ben geen loser, ik kan het makkelijk betalen. Conclusie is, en ik hoop van harte dat ik het mis heb, dat sigaretten roken statusverhogend is. Misschien zijn die cijfers uit 't Gooi misleidend voor deze regio, omdat daar meer poen zit. Maar zeg alsjeblieft tegen je kinderen,, familie of vrienden dat het gewoon stom is als je er ooit aan begint, status of geen status. 

En wijs degenen die de stap om te roken helaas al gemaakt hebben, dat ze hulp kunnen krijgen om er vanaf te komen. Bijvoorbeeld via de huisarts. Zet m op!!


Reacties naar siem.zeilema ker@me.com.