Simone Meijnen, lijsttrekker D66.
Simone Meijnen, lijsttrekker D66. (Foto: aangeleverd)

Formateur D66 dit weekend met partijen om tafel

Algemeen

ALKMAAR - Dat niet de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) maar D66 de grootste partij bleek te zijn na de gemeenteraadsverkiezingen, betekende ook dat de partij mag gaan formeren. En dat gaat snel beginnen, want Ria Oosterop - fractievoorzitter en Statenlid voor D66 in Zuid-Holland - is aangesteld als formateur en voert dit weekend gesprekken met alle partijen. 

“Na het weekend weten we meer en kunnen we met een aantal partijen meer inhoudelijke gesprekken voeren”, zegt Simone Meijnen, lijsttrekker van D66. Er zijn natuurlijk partijen met programma’s die veel overlap hebben met ons eigen programma, maar we moeten in praktijk ervaren welke kant het uitgaat. We zijn natuurlijk superblij met onze overwinning vorige week, al zegt de lage opkomst wel dat weinig mensen het belang van de gemeenteraadsverkiezingen op hun netvlies hebben. Daarom willen we er alles aan doen om het belang van de gemeenteraad onder de aandacht van de kiezer te brengen. Wat de uitkomst van de verkiezingen betreft is het duidelijk dat de Alkmaarse kiezers een duurzame, groene en progressieve toekomst voor ogen hebben. Dat zien we, naast de vele stemmen op D66 Alkmaar, ook terug in het aantal stemmen voor de andere partijen die zich op duurzaamheid en groen profileren.”

Dat OPA door een tikfout niet de grootste partij van Alkmaar bleek te zijn, vindt Simone zuur voor die partij en lijstrekker Victor Kloos. “Dat wil ik wel even gezegd hebben en heb ik ook tegen Victor gezegd. De manier waarop het is gegaan is heel naar en is voor niemand leuk die dat overkomt.” Of we snel een coalitie hebben? We willen aan de bak, dus wat ons betreft wel. Soms gaat het pijlsnel, maar het kan ook wat langer duren. We hopen er binnen enkele weken of maanden uit te zijn. In ieder geval voor de zomer!”