Afbeelding

Een avondje uit op het Nassauplein

Vele Alkmaarders zullen het Nassaukwartier als een fraaie woonwijk aanmerken. Een rustige woonomgeving en toch dicht bij het drukke centrum. Woningen in uiteenlopende bouwstijlen en aantrekkelijk groen. Hoe is deze wijk vanaf het begin van de 20ste eeuw tot ontwikkeling gekomen?

Bob van der Schaaf – al decennialang woonachtig in deze wijk – zal in een lezing van de Historische Vereniging Alkmaar antwoord geven op deze vraag. Hij vertelt onder meer over de geschiedenis van het grondgebied waarop het Nassaukwartier tot stand is gekomen. En vervolgens over een inventieve Alkmaarder die als een projectontwikkelaar avant la lettre plannen ontwikkelde en huizen bouwde. Panden in verschillende bouwstijlen die in de wijk zijn te bewonderen passeren de revue. Wat kostten die huizen en wie vestigden zich hier?

Bob besteedt ook aandacht aan wat niét tot stand kwam, zoals een schouwburg op het Nassauplein. In 1912 brandde de schouwburg Diligentia af. Op een andere locatie moest een nieuwe cultuurtempel verschijnen. Verschillende opties kwamen in beeld waaronder ook het Nassauplein. Geen vreemde gedachte. Er was ruimte, gemakkelijk toegankelijk en relatief dicht bij het NS-station. Architect Willem Stok maakte een ontwerp (zie de tekening). Na verloop van tijd bleken de kosten zo hoog dat de plannen sneuvelden. Het tijdsgewricht werkte ook niet mee. Door de Eerste Wereldoorlog verkeerde de economie in zwaar weer. Een avondje uit op het Nassauplein bleek zo een illusie. Het duurde tot ver in de 20ste eeuw voordat de schouwburg De Vest haar poorten opende

De lezing vindt plaats op dinsdag 5 april in de Sociëteit aan het Varnebroek 31. Aanvang 20.00 uur.

Klaas te Bos, HVA