Lijsttrekker Lizet Keijzers van SBN.
Lijsttrekker Lizet Keijzers van SBN. (Foto: Videostill Gemeenteraadsverkiezingen Gemeente Nieuwkoop - Samen Beter Nieuwkoop 3 maart 2022)

Samen Beter Nieuwkoop opnieuw de grootste partij in Nieuwkoop

Politiek

NIEUWKOOP – Maar liefst drie partijen hebben gewonnen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart. Samen Beter Nieuwkoop (SBN), met lijsttrekker Lizet Keijzers, blijft echter de grootste partij.

Joep Derksen

SBN zakt 0,7 procent waar het gaat om het aantal uitgebrachte stemmen, maar deze partij behoudt toch het hoogste zetelaantal van alle partijen: zes SBN-raadsleden zetten zich de komende vier jaren voor de gemeente Nieuwkoop in. Lizet Keijzers is blij met het resultaat: “Met deze uitslag gaan we snel van start met het vervolg: informeren en het aftasten op mogelijkheden van samenwerking en formeren. De kiezers hebben gesproken. Wij staan nu voor de taak een mooie samenwerking te bouwen waarmee we resultaten kunnen blijven boeken voor onze inwoners.”

De VVD is ook een van de winnaars. De liberalen kregen 3,1 procent meer stemmen en komen daardoor met vijf zetels in de gemeenteraad. Hiermee is de VVD, onder leiding van Tom de Kleer, de tweede partij. De Kleer: “We zijn ontzettend blij en bedanken de kiezer voor het vertrouwen dat we hebben gekregen. Dat het is gelukt om een zetel te winnen, is te danken aan de combinatie van een sterke club mensen. Daarnaast hebben we een inhoudelijk-sterk verhaal om Nieuwkoop als gemeente sterker te maken. We zijn nu de tweede partij van Nieuwkoop, en dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Daar zijn we ons van bewust. We gaan daarom vol energie en enthousiasme aan de slag in de raad en gaan voor een plek aan tafel bij de coalitieonderhandelingen.”

Ook D66 deed het goed: Jop van der Pijl leidde zijn team naar een verkiezingsoverwinning, waardoor deze partij het zetelaantal in de raad verdubbelt van 1 naar 2 zetels. Van der Pijl: “We zien een stijgende lijn aan stemmen. We krijgen steeds meer leden en voeten in de aarde in onze gemeente. Het was echt tof om het gemeentehuis gisterenavond binnen te lopen met een ploeg jonge mensen, dat zie ik (naast het resultaat) écht als een verkiezingswinst. Ik ben optimistisch, we zijn dit jaar in zetelaantal verdubbeld. Laten we dat over vier jaar weer doen. Wij zien tot slot dat de coalitie heeft verloren en oppositiepartijen VVD & D66 hebben gewonnen.”

Ook de SGP-ChristenUnie behaalde onder leiding van de nieuwe lijsttrekker Gerrit Splinter meer stemmen dan vier jaar geleden. Deze extra steun was echter nét niet genoeg voor een tweede zetel. Splinter laat weten: “We hebben 20 procent meer stemmen gekregen, dan vier jaar geleden. Maar een goede coach is nooit tevreden.” Wat voor soort politiek gaat u bedrijven? “Geen idee. Ik heb geen idee; ik heb geen politieke achtergrond, maar ik ga mijn gezonde boerenverstand gebruiken. En doen wat goed is voor de inwoners en ondernemers.” 

Waar er winnaars zijn, heb je natuurlijk ook verliezers. Het CDA kreeg 4,6 procent minder stemmen en daardoor heeft het CDA nog maar 4 zetels in de raad (was: vijf). CDA-lijsttrekker Antoinette Ingwersen: “We hebben de afgelopen maanden een enthousiaste en mooie campagne neergezet. Met onze vier gekozen raadsleden hebben we een sterk team om verder te bouwen aan de gemeente. Met een mooie mix van jong en ervaring. Wij willen alle kiezers bedanken voor het vertrouwen en wij kijken ernaar uit om aan de slag te gaan!”

Ook Natuurlijk Nieuwkoop moet het met een zetel minder doen en deze partij heeft voortaan nog maar drie vertegenwoordigers in de gemeenteraad. Pien Schrama: “We hebben nagenoeg hetzelfde aantal stemmen als in 2018 gekregen, maar helaas was het dit keer net niet genoeg voor de vierde zetel. In de tussentijdse uitslagen stonden we steeds op vier zetels. Het resultaat van het laatst binnengekomen stembureau leidde tot de uiteindelijke drie zetels. Dus het is een teleurstellende uitslag, maar wij blijven ons uiteraard met drie zetels net zo inzetten als voorheen.”