Het team van PRO is erg blij met het behaalde resultaat.
Het team van PRO is erg blij met het behaalde resultaat. (Foto: PR)

PRO Kaag en Braassem behaalt klinkende verkiezingszege

Politiek

KAAG EN BRAASSEM – De politieke partij PRO Kaag en Braassem heeft woensdag 16 maart met de gemeenteraadsverkiezingen een verpletterende overwinning behaald. Onder leiding van Sandra de Wagenaar stemde 34,7 procent van de kiezers op PRO. Hiermee komt deze partij met zeven zetels in de gemeenteraad. De afgelopen periode had PRO 6 zetels.

Joep Derksen

En dat is dus dik een derde van het totaal aantal te verdelen zetels; in de raad zitten namelijk 21 raadsleden. Vier jaar geleden was Samen voor Kaag en Braassem even groot als PRO, maar deze partij heeft van de kiezers een klap in het gezicht gekregen. Met 8,8 procent minder stemmen komt SVKB in de raad met 4 zetels; 2 zetels verlies. SVKB, onder leiding van Petra van der Wereld wordt voorbijgestreefd door het CDA. Tegen de landelijke trend in behaalde lijsttrekker Anja de Rijk zelfs meer stemmen dan vier jaar geleden. Ook het CDA heeft 4 zetels. D66, met Nick van Egmond als lijsttrekker, kreeg minder stemmen dan vier jaar geleden, maar behoudt het huidige zetelaantal van 3. De VVD, met lijsttrekker Peter van Dijk, komt op hetzelfde zetelaantal en krijgt er dus één zetel bij; bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 behaalde deze partij nog twee zetels. 

Pro Kaag en Braassem

De Wagenaar is heel tevreden met het behaalde resultaat. “Natuurlijk zijn we erg blij dat de kiezer heeft bepaald dat we opnieuw de grootste mogen zijn. Daar zijn we met elkaar enorm trots op. De maanden voorafgaand aan de kandidaatstelling hebben we aan heel veel mensen gevraagd of ons geluid nog nodig is in de raad en de conclusie was “Ja jullie zijn nodig”! Vervolgens zie je dat er veel nieuwe mensen aanhaken en je ziet energie komen in de hele groep en dan is dit het resultaat. Het resultaat van een goede opzet en een frisse campagne waarbij de kiezer op verschillende manieren van onze ideeën kon horen en lezen.”

Samen voor Kaag en Braassem

Voor Van der Wereld is het andere koek: “Natuurlijk zijn we heel erg teleurgesteld! Als SVKB hebben we dit niet zien aankomen en ook niet verwacht. We hadden een mooie campagne met vooral veel aandacht voor vergroening in plaats van verstening van onze gebieden/dorpen. We hebben ons niet voor laten staan op wat wij, met elkaar in het raadsakkoord, met elkaar bereikt hebben. De kiezer heeft gestemd. Daarmee is de keus bepaald en daar moeten we het mee doen. We feliciteren PRO en VVD met hun zetel winst! Natuurlijk gaan we nog analyseren en gesprekken voeren om te achterhalen waarom het gelopen is zoals het is. Maar voor nu wachten wij bescheiden af op wat onze rol mag en kan zijn de komende jaren. 

CDA

Voor het CDA kwam het behaalde resultaat onverwacht. De Rijk: “Hier zit een blij ei. Zetelbehoud is winst. We hadden nooit verwacht, dat we de tweede partij van Kaag en Braassem zouden worden. We worden beloond door de kiezer vanwege onze controlerende en volksvertegenwoordigende rol, die we hebben gespeeld. Het raadsbreed gedragen akkoord, dat we vier jaar geleden hebben ingevoerd, komt wat ons betreft niet meer terug. We willen het debat terug in de raad. Het is belangrijk dat een wethouder er ook voor moet werken.”

D66

D66 roemt het constante zetelaantal dat de sociaalliberalen de afgelopen verkiezingen behaalt. Van Egmond: “Allereerst feliciteren we natuurlijk de winnaars, PRO en VVD. Wij zijn blij en tevreden dat we stevig op drie zetels zijn blijven staan. Sinds 2014 doen we mee en we hebben nu voor de derde keer drie zetels. Dat is een mooie constante en geeft aan dat D66 een partij is met een duidelijke basis in Kaag en Braassem. Daar ben ik erg trots op. De afgelopen jaren hebben we verantwoordelijkheid genomen en onze kiezers hebben dat gewaardeerd.”

VVD

Van Dijk: “De VVD Kaag en Braassem is erg blij met de zetelwinst en het vertrouwen dat de kiezer ons hiermee gegeven heeft. We gaan de komende vier jaar keihard aan de slag om dit vertrouwen waar te maken. We danken alle inwoners die we tijdens de campagne gesproken hebben voor hun inbreng en interesse en blijven graag in gesprek. En we feliciteren PRO, de winnaar van de verkiezingen.”

Uitslag

PRO: 7 (was 6)

SVKB: 4 (6)

CDA: 4 (4)

VVD: 3 (2)

D66: 3 (3)