Wilma Kranenburg: 'Ruim twintig jaar geleden ben ik begonnen met het doorprikken van blaren'
Wilma Kranenburg: 'Ruim twintig jaar geleden ben ik begonnen met het doorprikken van blaren' (Foto: aangeleverd)

Wilma Kranenburg helpt al ruim 20 jaar mee bij de Nijmeegse Vierdaagse

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN –  De 104de editie van de Nijmeegse Vierdaagse heeft over 4 maanden plaats. De Alphense Wilma Kranenburg kijkt hier naar uit. Niet om zelf mee te lopen, maar om als een van de vele vrijwilligers van het Rode Kruis de wandelaars zo goed mogelijk te helpen zodat zij de finish kunnen halen.

Marieke Roggeveen

“Ruim twintig jaar geleden ben ik begonnen met het doorprikken van blaren”, begint Wilma te vertellen. “Vooraf was ik al gewaarschuwd voor besmetting met dit ‘virus’ en dit is ook zo: je raakt ermee besmet: de sfeer, de betrokkenheid, de contacten met de andere vrijwilligers… Het voelt echt als een warm bad.”

Gladiolen

“Eén keer was ik op de eerste wandeldag een paar uur bezig geweest met iemand die heel veel blaren had”, vervolgt Wilma, “een paar dagen later overhandigde hij mij bij de finish zijn gladiolen, met de woorden: door jou heb ik de vierdaagse uit kunnen lopen.” 

Na een paar jaar blaren prikken is Wilma gevraagd als teamleider Gebouwbeheer en weer later als coördinator Gebouwbeheer. Wilma legt uit dat de Rode Kruisvrijwilligers in meerdere groepen zijn verdeeld: “Denk bijvoorbeeld aan ICT’ers, chauffeurs, cateraars en natuurlijk EHBO’ers. Als coördinator Gebouwbeheer heb ik, samen met dertig collega-vrijwilligers, de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de ruim zeshonderd Rode Kruisvrijwilligers. 

Stadsschouwburg

“Onze vrijwilligers slapen in zalen in de Stadsschouwburg en in een school die tijdens de Vierdaagse aan alle geldende veiligheidsvoorschriften moeten voldoen”, vervolgt Wilma. “Zoals extra brandblussers en voldoende doorloopruimte. Ook de standaardposten moeten veilig zijn. Een dag voor de start komt de brandweer dit controleren. Als er iets niet in orde is, kan het hele evenement worden afgelast. Toevallig ga ik straks de taakkaarten, met daarop werkinstructies voor de vrijwilligers, updaten. Alles op het gebied van veiligheid moet gewoon kloppen bij de start van de Vierdaagse.”

Al in november komen de coördinatoren voor het eerst bij elkaar: eerst maandelijks en vanaf april frequenter. Op de zaterdag vóór de Vierdaagse zijn de teamleiders en coördinatoren al vroeg in Nijmegen voor: het leggen van kabels, het ophangen van nooduitgangbordjes, plattegronden en extra brandblussers met bijbehorende bordjes, en wat verder nodig is. Op zondag krijgen de vrijwilligers een laatste training op locatie, op maandag krijgen de blarenprikkers een training en komt de brandweer de veiligheid en de vergunningen van de posten en de gebouwen controleren, en op dinsdag gaat alles lopen. Wilma: “Het klinkt misschien gek, maar dan krijgen wij rust. De laatste dingetjes doen we nog en ’s avonds is er een kort overleg. Op de woensdag komt er altijd hoog bezoek, met onder andere de directeur van het Rode Kruis die we natuurlijk goed moeten ontvangen. Donderdag beginnen de voorbereidingen voor de afbouw en vrijdag is er na de finish nog een slotfeest. Zaterdag ruimen we alles op en om 16.00 uur is de Stadsschouwburg dan weer een schouwburg en keert iedereen moe maar voldaan weer naar huis.”

Via Gladiola

Wilma is blij dat na twee uitgevallen edities vanwege corona de voorbereidingen van de 104de Vierdaagse nu in volle gang zijn. “Het is veel werk, maar het geeft ook veel voldoening. Ik denk ook nog niet aan stoppen. Het is toch geweldig als de Rode Kruisvrijwilligers op de slotdag langs de Via Gladiola applaus krijgen van de wandelaars?”