Wethouder Gert-Jan Schotanus heeft de eerste deelkast geopend.
Wethouder Gert-Jan Schotanus heeft de eerste deelkast geopend. (Foto: Carin de Vries)

Schotanus opent eerste deelkast

Nieuws

ALPHEN- Wethouder Gert-Jan Schotanus heeft zaterdag 19 maart tijdens een actie van de kerk het Kruispunt de eerste echte deelkast in Alphen aan den Rijn geopend. Dit cadeau is er van en voor de Zeeheldenbuurt.

Afgelopen maanden zocht een aantal vrijwilligers van het Kruispunt naar een methode om meer voor elkaar te kunnen betekenen in de buurt. Hier ontstond het idee van een deelkast. In Alphen aan den Rijn zie je op veel plaatsen al een minibieb verschijnen. Deze kast bevat alleen ook producten. Dit kunnen bijvoorbeeld houdbare voedingsmiddelen zijn, maar ook verzorgingsproducten. “Het is bekend dat bijvoorbeeld niet alle meisjes het geld hebben om maandverband of tampons te kopen. Dit is slechts één van de voorbeelden van armoede”, zo stelt Het Kruispunt.

Schotanus is na het vertrek van Erik van Zuylen wijkwethouder van de Zeeheldenbuurt. Hij kwam de deelkast volgens de kerk graag openen. De deelkast staat naast de toren van Het Kruispunt, voorheen de Pius X kerk. De wethouder vertelde in zijn toespraak: “We weten dat de minibieb op veel plaatsen aanslaat. Zo delen we kennis met elkaar. Maar juist de combinatie met een deelkast zorgt ervoor dat wij nu ook producten kunnen delen. Een aanwinst voor de wijk!”

De tekst boven de deelkast is: Neem wat je nodig hebt en deel wat je kunt missen! Het Kruispunt hoopt dat de deelkast een plek van verbinding is. “Een kast van en voor de buurt. Iedereen kan zo iets laagdrempelig betekenen voor de ander. Of andersom juist laagdrempelig ontvangen van de ander. Zeker in deze tijd van inflatie met stijgende prijzen in de supermarkt, hoge gasrekeningen en dure tankbeurten. Helaas is er een groeiende groep mensen met grote geldzorgen. En armoede is nog steeds een groot taboe in Nederland. Gelukkig verschijnen op meer plekken in Nederland deelkasten.”

De deelkast is niet de laatste actie van de gereformeerd kerk (vrijgemaakt) zijn in de buurt. De leden zijn druk bezig met een herontwerp van de tuin. “Wij zagen dat de tuin al door sommigen is gebruikt om bijvoorbeeld even uit te rusten of een ijsje te eten van Sebastiaan. Wij dachten toen: ‘kunnen wij niet meer delen van onze tuin toegankelijk maken voor mens en dier?, aldus initiatiefneemster en kerklid Carin de Vries. Vrijwilligers zijn vervolgens plannen aan het uitwerken voor een insectenhotel, bloemenzee, houtwal, meer bankjes en speelplekken en zelfs een buurtmoestuin. De deelkast is slechts een eerste stap om mensen met elkaar te verbinden en een natuurvriendelijke plek in te richten waar iedereen zich prettig voelt. De verwachting is dat een en ander rond de zomer af zal zijn. “Het is mooi om na coronatijd elkaar weer te ontmoeten en in korte tijd samen iets neer te zetten. We willen graag iets betekenen voor anderen buiten de muren van de kerk”, aldus De Vries.