Het eerste beeld uit de reeks van vier is onthuld: Rufinus.
Het eerste beeld uit de reeks van vier is onthuld: Rufinus. (Foto: gemeente Alphen aan den Rijn)

Eerste figuur geplaatst: Rufinus onthuld

ALPHEN - Bij de Swaenswijkbrug in Alphen aan den Rijn is afgelopen week de eerste van een reeks figuren van cortenstaal geplaatst. Wethouder van Velzen en de architect Marlène van Gessel onthulde de Cananefaat; een West-Germaans volk dat hier woonde. 

In de afgelopen weken konden inwoners stemmen op een naam voor de verschillende figuren. Hier is massaal gehoor aan gegeven, aldus de gemeente Alphen. De Cananefaat die op 9 maart is onthuld, draagt de naam Rufinus. 

De Cananefaten waren een van de Germaanse stammen die rondom de Limes (de Romeinse grens langs de Rijn) leefden. Veel mannen uit deze stam dienden als hulptroepen in het Romeinse leger. 

Cananefaatse soldaten waren niet gestationeerd in Alphen aan den Rijn, maar hebben wellicht wel in de kampdorpen (vici) gewoond. De Cananefaten hebben waarschijnlijk contact gehad met de Romeinse soldaten die langs Alphen aan den Rijn trokken. Ook hebben zij contact gehad met de inwoners van de kampdorpen in Alphen aan den Rijn en Zwammerdam.

Ook voor de drie figuren bij de Maximabrug is gestemd op een passende naam. "In april plaatsen we Antonia, een vrouw, met haar dochter Livia. Deze figuren staan symbool voor de burgers, de familie van de hulptroepen en soldaten die in het kampdorp hebben geleefd. Op de Maximabrug komt de Romeinse legionair Aurelius." 

'Straks kunt kennismaken met onze vier nieuwe inwoners'

"De legionairs (soldaten uit het legioen) waren Romeinen die de opdracht vanuit Rome hadden om de Limes te verdedigen. U kunt vanaf dan wandelend of fietsend kennismaken met onze vier nieuwe inwoners: Rufinus, Antonia, Livia en Aurelius", aldus de gemeente.

"U kunt de Romeinse Limes in Alphen aan den Rijn ontdekken én een bezoekje brengen aan de cortensstalen figuren. Dat kan bijvoorbeeld door de Hollandse Limes fietsroute te volgen, zie: www.alphenlinkt.nl/routes/de-hollandse-limes.html. 

Tweeduizend jaar geleden stonden er binnen de huidige gemeentegrenzen van Alphen aan den Rijn twee Romeinse grensforten: Albaniana, op de plek waar nu de winkels aan het Rijnplein staan, en NIGRVM PVLLVM in Zwammerdam. 

Deze forten (castella) waren onderdeel van de Limes. Dat is de noordelijke grens van het Romeinse Rijk die dwars door Nederland langs de Rijn liep. "De Romeinse Limes is het grootste archeologische monument van ons land én sinds 27 juli 2021 UNESCO Werelderfgoed. Naast deze grensforten is de derde publiekstrekker van het Romeinse verleden in Alphen aan den Rijn het museumpark Archeon."