Lijstrekker André de Jeu van Nieuw Elan wordt geïnterviewd nadat alle uitslagen binnen zijn, zijn partij is opnieuw de grootste van Alphen.
Lijstrekker André de Jeu van Nieuw Elan wordt geïnterviewd nadat alle uitslagen binnen zijn, zijn partij is opnieuw de grootste van Alphen. (Foto: Morvenna Goudkade)

GroenLinks sluit coalitie met Nieuw Elan niet uit

ALPHEN – Winnaars en verliezers, vreugde en verdriet en verrassende ontwikkelingen. Kortom, een enerverende uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezing in Alphen. Nieuw Elan is opnieuw de grootste partij, GroenLinks is onverwacht tweede. Lijsttrekker José Huls reageert: “De kiezer heeft gesproken. Ik sluit deelname aan de coalitie niet uit, maar niet tegen elke prijs."

Morvenna Goudkade

Het is dik na middernacht als alle uitslagen binnen zijn en duidelijk is hoeveel stemmen alle partijen hebben behaald en hoeveel zetels dat oplevert. Dan blijkt dat Nieuw Elan opnieuw de grootste partij is van Alphen met 8 zetels, gevolgd door GroenLinks met 6 zetels, VVD en CDA met 5, D66 met 4, PvdA, SP, CU, RijnGouweLokaal met 2 en SGP, BeterAlphen en Forum voor Democratie met 1 zetel. Daarbij geldt zetelwinst voor GroenLinks, D66 en RijnGouweLokaal en zetelverlies voor VVD en CDA. Ook Nieuw Elan behaalde minder zetels, 8 tegenover 10 vorige keer.

'Coalitievorming ingewikkelde puzzel' - José Huls

Anders

André de Jeu, lijsttrekker van Nieuw Elan, reageert donderdagochtend op de uitkomst. “Het was een interessante avond, toch nog wel anders dan verwacht. Ik had gedacht meer strijd met de VVD te hebben. Maar wij hebben 8 zetels en zij 5, dus dat heeft anders uitgepakt.” Over de behaalde 8 zetels laat hij weten: “Bij de vorige verkiezingen kregen wij 2 restzetels bovenop de al behaalde 8 zetels, dus toen hadden we er 10. Maandagochtend horen we hoe de resultaten per stembureau zijn en per kandidaat. Dat is ook nog interessant.”

Of hij tevreden is met de 8 zetels? “Nou, je wilt natuurlijk altijd meer. We hebben zo’n 2000 minder stemmen gekregen, dat gaan we wel bekijken. Er zijn allerlei oorzaken aan te wijzen: de lagere opkomst, de komst van Forum voor Democratie, de winst van RijnGouweLokaal. Maar echt ontevreden ben ik niet, want we zijn nog steeds de grootste partij.” 

'Gnephoek ligt als steen op de maag' - André de Jeu

Het opkomstpercentage in de gemeente Alphen is met 53,3 procent lager dan de vorig keer, toen was het 56,3 procent. Burgemeester Liesbeth Spies noemt het tijdens de uitslagenavond ‘gruwelijk laag’. “Met meer dan 90.000 kiesgerechtigden in onze gemeente, wil je zo’n percentage niet. Juist nu zou je moeten stemmen, om je stem in vrijheid te laten horen.” Spies is ook teleurgesteld over de opkomst op de twee extra dagen voor vervroegd stemmen: op maandag 14 maart 2,7 procent en op dinsdag 15 maart 8, 7 procent. “Democratie mag geld kosten. Maar is dit al die extra inspanning waard?”

Gejuich

Tijdens de uitslagenavond in Alphen, die live wordt uitgezonden, gaat er regelmatig gejuich op bij GroenLinks. Steeds als weer een nieuwe tussenstand is, blijft de partij goed presteren en is uiteindelijk tweede. Ook bij RijnGouweLokaal is veel vreugde. De partij is de verrassing van de avond en wint een extra zetel. Lange tijd blijft het onduidelijk of Wil Verschuur met BeterAlphen terugkeert in de raad, maar uiteindelijk komt ook zij boven de 1235 stemmen, die nodig zijn voor een zetel. Nieuwkomer Forum voor Democratie behaalt ook een zetel, zodat alle twaalf deelnemende partijen daadwerkelijk in de gemeenteraad komen. 

Gnephoek

Hoe het nu verder gaat? Er is inmiddels een informateur aangesteld (zie het bericht hiernaast), die met alle partijen gaat praten, want uiteindelijk moet er een coalitie komen. Daar wordt tijdens de uitslagenavond al volop over gespeculeerd. Volgens commentatoren is het onwaarschijnlijk dat Nieuw Elan en GroenLinks nog een keer samen gaan ‘regeren', nadat GroenLinks uit de vorige coalitie stapte om de Gnephoek.

André de Jeu beaamt dat de Gnephoek ‘als een steen op de maag ligt'. "Al kijk ik in de politieke arena nergens meer van op. We gaan het zien.”

Positief verrast

Lijsttrekker José Huls van GroenLinks reageert daags na de uitslagenavond. "Natuurlijk zijn we zeer positief verrast door de uitslag. Ik hield rekening met 4 zetels en het zijn er 6 geworden. De kiezer heeft gesproken en met deze uitslag wil ik zeker het gesprek aangaan.” Huls noemt de komende coalitievorming ‘een ingewikkelde puzzel'. "Maar wij hebben vier jaar in de coalitie gezeten en heel goede dingen met elkaar bereikt. Uiteraard hebben onze standpunten over de Gnephoek. Toch sluit ik deelname aan de coalitie niet uit, maar niet tegen elke prijs.”