De leerlingen van basisschool De Zevensprong hielden een drukbezochte vrijmarkt voor Oekraïne. Zo was de cupcakes-kraam van Céline, Anouk, Fleur, Dana en Jade zeer populair.
De leerlingen van basisschool De Zevensprong hielden een drukbezochte vrijmarkt voor Oekraïne. Zo was de cupcakes-kraam van Céline, Anouk, Fleur, Dana en Jade zeer populair. (Foto: Morvenna Goudkade)

Scholieren in actie voor Oekraïne: 'Tegen de oorlog'

BOSKOOP – De oorlog in Oekraïne houdt ook kinderen bezig. Ook zij willen helpen. Afgelopen week kwamen 240 leerlingen van basisschool De Zevensprong in Boskoop in actie voor Oekraïne. De scholieren hielden een vrijmarkt voor het goede doel, die door heel veel ouders en grootouders is bezocht. De opbrengst van maar liefst € 2261,57 is bestemd voor noodhulp, zoals aggregaten voor opvangkampen.

Morvenna Goudkade 

Op het schoolplein van De Zevensprong is het op de actiedag afgeladen druk. Het is prachtig weer, zonovergoten met blauwe luchten. Overal hebben kinderen kleedjes uitgespreid, waar ze speelgoed, spellen, kinderboeken en knuffels verkopen. Er is een stand met lekkernijen, koffie, thee en limonade. De scholieren zijn creatief, want je kunt je laten schminken voor het goede doel of met jonge geitjes op de foto. 

'De kinderen kwamen er zelf mee, ze wilden iets doen'

Directeur Jeannette Broer van De Zevensprong is voorafgaand aan de actie al enorm trots op haar leerlingen. “Ze kwamen er zelf mee, de kinderen willen iets doen. Het is een grote vrijmarkt met álle leerlingen, groep 1 tot en met groep 8. Kinderen hebben cupcakes gebakken, armbandjes gemaakt, flessen ingezameld. En ze hebben van alles verzameld om te verkopen op de kleedjesmarkt.” Alle opbrengsten zijn voor het goede doel en daar weet juf Marije Stolker (43) alles van. “Mijn neef Dick is getrouwd met een Poolse: zij heet Iza”, vertelt de leerkracht. “Ze wonen in Polen, waar veel vluchtelingen zijn opgevangen. Mijn neef heeft heel korte lijnen met de opvangkampen. Hij zorgt dat het geld van onze actie goed wordt besteed. Dat gaat heel concreet naar acute vraag, zoals aggregaten, warmtebronnen en brandstof.”

'De cupcakes gaan heel hard, gelukkig hebben we nog limonade en koekjes'

Intussen is het enorme drukte bij de cupcakes-kraam. Daar staan vijf vrolijke meiden: Céline, Fleur en Jade (11), Anouk (10) en Dana (12). Aan hun tafel is het dringen om de zelfgemaakte lekkernijen. De meiden hebben alles zelf bedacht: Céline en Fleur hebben zo’n 40 cupcakes gebakken en ook nog 3 gewone cakes. “Het gaat heel erg hard”, roepen de meiden, die binnen de kortste keren door hun voorraad heen zijn. “Gelukkig hebben we nog wel limonade en koekjes.” 

Een stukje verderop zijn Jelte (10) en Jule (6) speelgoed aan het verkopen. “We hebben al heel veel verkocht”, meldt Jelte. "We zijn er bijna doorheen." Twee jonge geitjes doen het ook goed. Iedereen kan voor een euro met de beestjes op de foto en daar wordt grif gebruikt van gemaakt. 

Jaimy (8) heeft weer iets anders bedacht: schminken. Ze heeft haar schminkspulletjes meegenomen om medeleerlingen om te toveren in poezen, prinsessen of wat dan ook. Klasgenootje Elizar (8) helpt mee. De kleine Delilah (4) wil zich wel laten schminken en wordt onder handen genomen door Elizar, onder toeziend oog van Jaimy. Waarom ze dit allemaal doen? “We willen dat er geen oorlog meer is. We zijn tegen de oorlog.” Twee jongens komen een kijkje nemen. Timo (11) heeft games voor de PlayStation gekocht. Mohammed (14) blijkt de broer van Elizar. “Ik zit op het Coenecoop College. Wij hebben ook actie gehouden voor Oekraïne. Ik heb geld gedoneerd.” 


De vrijmarkt is uiteindelijk een enorm succes: bijna alles wordt verkocht. Als alle opbrengsten zijn geteld, blijkt dat er € 2261,57 is opgehaald, tot tevredenheid van de kinderen: "Daarmee kunnen we heel veel mensen helpen.”

De leerlingen van basisschool De Zevensprong hielden een drukbezochte vrijmarkt voor Oekraïne. Zo was de cupcakes-kraam van Céline, Anouk, Fleur, Dana en Jade zeer populair.
De vierjarige Delilah wordt geschminkt door Elizar, onder toeziend oog van Jaimy.
Ook populair op de vrijmarkt: voor een euro op de foto gaan met jonge geitjes.