Alphen is een van de weinige gemeenten waar de consument bij de lokale winkeliers tussen 2016 en 2021 meer uitgaf dan in de periode ervoor.
Alphen is een van de weinige gemeenten waar de consument bij de lokale winkeliers tussen 2016 en 2021 meer uitgaf dan in de periode ervoor. (Foto: JoviMedia/John Wiersma)

Onderzoek: gemeente Alphen aan den Rijn ziet lokale verkopen stijgen

ALPHEN - Uit een recent groot onderzoek blijkt dat Alphen aan den Rijn een van de weinige gemeenten is waar de consument bij de lokale winkeliers tussen 2016 en 2021 meer uitgaf dan in de periode ervoor. Dat is goed nieuws voor Alphen, want de landelijke trend is niet gunstig: verkopen in de lokale winkelcentra vertonen vrijwel overal een dalende lijn. 

Marieke Markus

Ook met online verkopen via de lokale webshops springt Alphen eruit: liefst twee keer meer dan het landelijke gemiddelde. Deze resultaten komen uit het grootste koopstromenonderzoek tot nu toe, uitgevoerd door I&O research. De trend lokaal kopen zet landelijk niet door. Op basis van de koopkrachtbinding en -toestroom naar fysieke winkellocaties tussen 2016 en 2021 blijkt dat consumenten niet meer lokaal zijn gaan kopen. Daarentegen blijkt dat in Delft en Alphen aan den Rijn het lokale aanbod bijvoorbeeld méér bestedingen van eigen inwoners weet aan te trekken, zo wordt duidelijk uit het onderzoek.

Volgens Daniël Othman, marketing manager van Stichting Alphen Marketing, wordt in het onderzoek niet duidelijk waaróm inwoners zo goed lokale winkeliers weten te vinden. "Maar er zijn natuurlijk wel aanwijzingen, zo zit het bijvoorbeeld met de bereikbaarheid van winkels meer dan goed", stelt hij. "Het mooie stadshart en de verschillende winkelcentra in Alphen zijn allemaal zeer goed te bereiken met de fiets, wat dat betreft is de infrastructuur voor de fiets hier fantastisch."

Ook noemt hij zaken als loyaliteit en de goede binding die winkeliers hebben met hun klanten. En het feit dat Alphen Marketing veel aandacht heeft besteed aan het versterken van de lokale economie door onder meer verschillende campagnes te voeren. 

"Het zal een mix van factoren zijn dat zoveel mensen hun inkopen doen bij lokale winkeliers. Corona heeft daar ook een beetje aan bijgedragen, omdat veel mensen vaker dichtbij huis hun boodschappen gingen doen. Maar het verklaart niet dat over de periode van vijf jaar zoveel mensen lokaal winkelen. Blijkbaar doen we hier in Alphen echt iets heel goed." 

Daarnaast zijn, volgens het koopstromenonderzoek, online bestedingen bij webshops van een lokale winkel in Alphen aan den Rijn in omvang twee keer zo groot dan het landelijk gemiddelde. 

Ook dit is goed nieuws voor ondernemers die in de afgelopen periode hebben geïnvesteerd in hun online verkoopkanaal door het investeren in een webshop.

Alphense ondernemers zijn de afgelopen periode heel creatief gebleken, zo stelt Othman. "Zo zijn er diverse ondernemers die gebruik maken van de kracht van de sociale media bij het aanprijzen van hun waar, door bijvoorbeeld wekelijkse online modeshows te geven. Hiermee is een nieuw, blijvend en lucratief verkoopkanaal aangeboord."

In de afgelopen paar jaar heeft Alphen Marketing extra aandacht gehad voor het lokaal kopen. Voorbeelden zijn de campagne 'Lekker Lokaal', de totstandkoming van het platform 'WarenhuisAlphen.nl' en de bijdrage aan het corona-informatiepunt voor ondernemend Alphen in samenwerking met de EDBA en de VOA.

Daniël Othman: "Ik hoop echt dat er iets van bewustwording ontstaat: dat mensen zien hoe goed we het hier voor elkaar hebben. Goede, lokale winkels in combinatie met alle voorzieningen die er zijn in Alphen, daar mogen we best trots op zijn."