Boskoper Eric Stolwijk (58) werkte mee aan de Canon van Boskoop en deed een wel zeer bijzondere ontdekking over de 'Buckeskop-akte' van graaf Willem I.
Boskoper Eric Stolwijk (58) werkte mee aan de Canon van Boskoop en deed een wel zeer bijzondere ontdekking over de 'Buckeskop-akte' van graaf Willem I. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik heb enorme drang om dingen te willen weten'

BOSKOOP – Als oud-journalist wil hij ‘weten hoe het zit’. Boskoper Eric Stolwijk (58) duikt graag in de geschiedenis van zijn woonplaats, ook als lid van de Historische Vereniging Boskoop. Die viert het 25-jarig bestaan en daarom is de Canon van Boskoop verschenen met inkijkjes in het bewogen verleden van het kwekersdorp. Eric ontdekte daarbij pikante bijzonderheden.

Morvenna Goudkade

Eric werkte jarenlang als journalist, tot hij overstapte naar communicatiefuncties bij het Openbaar Ministerie, de AIVD en momenteel de gemeente Den Haag. “Maar die basishouding van een journalist: het willen weten, begrijpen en uitleggen, dat heb ik nog steeds”, zegt de Boskoper. 

'Ik wilde die akte uit 1222 weleens zien'

Geschiedenis vond hij altijd al interessant, maar meer in brede zin. Zo’n vijftien jaar geleden werd hij opeens gegrepen door de geschiedenis van zijn directe omgeving. “Dat kwam door familieverhalen; ik ging ineens anders kijken naar de hefbrug en naar andere plekken in het dorp. Voor de hefbrug moest destijds de halve dorpskern worden afgebroken. Iets wat ik niet wist en zo was er nog veel meer. Ik werd lid van de Historische Vereniging; ik wilde meer weten.”

Het jaar 2022 is in meerdere opzichten heel bijzonder, vertelt Eric. Niet alleen bestaat de Historische Vereniging 25 jaar en beleeft het eigen magazine Paktijd de 100ste editie. Ook viert Boskoop het 800-jarig bestaan. “Een heleboel mijlpalen dus en daarom bedachten we vorig jaar om de Canon van Boskoop te maken. Een overzicht van bijzondere momenten in de Boskoopse geschiedenis. We hebben er met vrijwilligers aan gewerkt; iedereen heeft wat onderwerpen voor zijn rekening genomen.” De Canon van Boskoop is, als onderdeel van de Canon van Nederland, digitaal verschenen. Ook is de Canon in printversie bijgevoegd bij de allernieuwste Paktijd. Het magazine ligt als feestelijke 100ste editie inmiddels in de winkels. Ook hebben alle 900 leden van de Historische Vereniging het magazine in de bus ontvangen. 


Eric zelf deed een wel zeer pikante ontdekking: over de befaamde akte van graaf Willem I, van 4 februari 1222, waarin Buckeskop voor de allereerste keer is vermeld. Deze akte is aanleiding voor het grote jubileumjaar, met als startdatum afgelopen 4 februari. 

“Ik wilde die akte weleens zien en ben naar het Nationaal Archief gegaan. Daar heb ik met een medewerker de akte bestudeerd. Het oud-Nederlands is moeilijk te lezen, maar ik kon wel het jaartal vinden, in Romeinse cijfers, maar niet de datum. Toen zei die medewerker: er staat geen dagtekening. Bleek dat die hele 4 februari niet op de akte staat, maar dat die datum later is toegekend als zijnde de sterfdatum van Willem I. Aangenomen wordt dat hij de akte op zijn sterfbed heeft laten opstellen, maar op welke dag precies weten we niet.” Eric weet inmiddels wel de aanleiding voor de akte. “Ik vroeg me steeds af waarom hij Boskoop had overgedragen aan de Abdij van Rijnsburg. Althans, de abdis geld had geschonken zodat zij Buckeskop kon kopen. Nou, in ruil voor de schenking zouden de nonnen bidden voor zijn zielenheil. Hij wilde op zijn sterfbed zijn zonden afkopen.”

Eric vertelt over andere bijzondere feiten in de Boskoopse historie, zoals de vondst van unieke verboden boekjes in de kerktoren en de productie van zwavelstokjes in het kwekersdorp.  “Ik heb een enorme drang om dingen te willen weten. Hoe het gegaan is, hoe mensen leefden en om dat beeld te schetsen. Stiekem wil ik toch wel een boek schrijven.” Maar nu eerst genieten van de Canon. Het was een enorme klus, zegt Eric. "Maar dat hoort bij geschiedenis. Het is nooit klaar, het is werk in uitvoering.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 381