de stolpboerderij die eerst virtueel verbouwd gaat worden.
de stolpboerderij die eerst virtueel verbouwd gaat worden. ((Foto: aangeleverd))

Stolpboerderij eerst virtueel verbouwen

Agrarisch

Lex en Bregje woonden jarenlang in Amsterdam, maar wilden hun kinderen (nu 6 en 8) liever in de rust en ruimte laten opgroeien. Zelf zijn ze opgegroeid in West-Graftdijk en De Rijp, maar toen ze gingen samenwonen vertrokken ze naar de grote stad. Ze hebben daar jaren naar tevredenheid gewoond, maar kwamen erachter dat je hier veel meer huis voor je geld krijgt.

Jong stel waagt de sprong

Charme behouden

3 Jaar geleden stond de stolp aan de Axwijk in Middelie al een aantal maanden te koop toen Lex en Bregje er belangstelling voor kregen. Als Bouwkundig Ingenieur zag Lex dat er nog flink wat moest gebeuren voordat het helemaal naar hun zin zou zijn. Toch waagden ze de sprong. Hij gebruikte laserscans om te komen tot BIM-modellen (een digitaal model van een bestaande en/of geplande constructie) om een virtuele verbouwing te doen, voordat hij zelf aan de fysieke verbouwing begon.

Isoleren

Ondertussen is er al het een en ander verbeterd, zonder de charme van de stolp uit 1840 te verliezen. Gekozen is om veel extra te isoleren, er is gekozen voor duurzame isolatiematerialen metisse (oude kleding) en gutex houtvezels. 

Verduurzamen

De oude Amerikaans grenen vloer is grotendeels blijven zitten. Hierdoor is gekozen om geen vloerverwarming te nemen. Verder wil het stel twee houtkachels creƫren die lokaal een warm en sfeervol klimaat verzorgen, zodat de centrale verwarming niet altijd helemaal aan hoeft.

Voor de komende jaren staat vooral het isoleren en ventileren op het programma. Ook wordt de boerderij stap voor stap geautomatiseerd met een domotica systeem, zonnepanelen en laadpalen. Het stel waagt de sprong naar een mooie en duurzame stolpboerderij.

De woonkamer wordt voorzien van houtkachels.
Afbeelding