Albert Jonk: "Het hospice verdient ieders ondersteuning.”
Albert Jonk: "Het hospice verdient ieders ondersteuning.” (Foto: aangeleverd)

Ondernemers omarmen glazen huisje voor hospice

Algemeen

PURMEREND - Een paar jaar geleden opperde een stadsbestuurder om ‘het glazen huis’ (een bekend radioprogramma dat jaarlijks rond de kerstdagen wordt uitgezonden) naar Purmerend te halen. De suggestie is bij een plan gebleven. Het glazen huis heeft Purmerend niet gehaald. Toch … wie goed oplet, ziet in enkele winkels op de toonbank een klein glazen huis staan. Een huisje met een gleuf in het dak waar doorheen geld gedeponeerd kan worden. Geld voor het Hospice ‘In Vrijheid’.

Het hospice is een particulier initiatief zonder winstoogmerk en wordt volledig gerund door ca 85 vrijwilligers. Gedurende de nacht en dag wordt er gebruik gemaakt door professionele verpleegkundigen. Mede dankzij giften van particulieren en bedrijven kan het hospice bestaan. Maar … waar haal je het geld vandaan? Gelukkig zijn er sponsors, donateurs, giften en zo nu en dan een legaat. En …. de glazen huisjes. Bij een drietal winkeliers in de binnenstad is zo’n glazen huisje (of eigenlijk is het een spaarpot!) te vinden.

Respect en waardering

Neem bijvoorbeeld viswinkel Sier en Jonk aan de Koestraat. Deze rasechte Volendammers hebben al 47 jaar hun plek in Purmerend. Albert Jonk zegt: “Aanvankelijk hadden wij niet zo’n helder beeld over wat een hospice nu eigenlijk is. Niet zo gek als je weet dat het in Volendam gebruikelijk is om een familielid zo lang mogelijk thuis te houden. Sterven doe je bij voorkeur thuis en wij Volendammers zetten alles op alles om dat te realiseren. Dat er echter omstandigheden denkbaar zijn dat een verblijf in een hospice veelal beter is dan een thuissituatie zijn wij na verloop van tijd gaan inzien. Wij hebben heel veel respect en waardering voor al die vrijwilligers die de moeilijke taak hebben om de bewoners te helpen zichzelf te zijn en op eigen wijze afscheid te nemen van het leven. Daarom plaatsen wij vol overtuiging het glazen huisje bij ons op de toonbank. Of er reacties komen van klanten? Zeker wel! Men uit zich altijd bijzonder positief over het hospice. Een instelling die ons aller ondersteuning verdient.”

Denken aan medemens

Ook bij culinaire slagerij Walter Brouwer staat een glazen huisje. Wie Brouwer kent weet dat ‘denken aan de medemens’ in het dna van deze culinaire slager zit. Hulp aan de Oekraïnse vluchtelingen, financiële steun bij een crowdfundingsactie, Walter Brouwer is er altijd voor in. Geen wonder dus dat ook een glazen huisje van het Hospice ‘In Vrijheid’ en prominente plek op de toonbank vindt. Patricia Brouwer en medewerkster Ingrid Zandbergen reageren enthousiast als het glazen huisje ter sprake komt. “Natuurlijk steunen wij het hospice”, is de uitbundige reactie van de dames.

Patricia vertelt dat haar echtgenoot Walter ooit een bezoek bracht aan het hospice. Diep onder de indruk was hij. De wijze waarop de bewoners daar worden verzorgd, de emotionele ondersteuning van bewoner en familie, de rust en intimiteit, Walter was er door geraakt. Brouwer is, aldus zijn echtgenote een emotioneel mens. Hij zou het werk van de vrijwilligers in het hospice nooit kunnen doen. Wat je daar meemaakt zou hij mee naar huis nemen, het zou hem niet meer loslaten. Maar gelukkig …. door een glazen huisje in onze winkel te plaatsen helpen wij toch een beetje mee om het hospice te ondersteunen, aldus Patricia Brouwer.

Limburgse flair

In een geheel verbouwd monumentaal pand in de Peperstraat (één van de ‘geheime’ mooie winkelstraatjes) in Purmerend, bevindt zich sinds drie jaar Hermée. Een prachtige boetiek voor de modebewuste vrouw, waar kwaliteit en persoonlijke service voorop staat. Eigenaresse Peggy van der Heijden komt oorspronkelijk uit Dé Modestad van Nederland, Maastricht. Met haar winkel Hermée onderscheidt ze zich door de zaak een sjieke, (“mooi” in het Mestreechs) en een uitnodigende uitstraling te geven met een Limburgse flair, die het zuiden rijk is. Als vanzelfsprekend hoort daar natuurlijk de Limburgse gastvrijheid, een bourgondische kop koffie, een hapje of een drankje bij.

“Ik wil de vrouw die bij ons komt, het vertrouwen, de tijd, de aandacht, raad en advies geven wat ze verdient om haar in haar persoonlijke kracht en kwaliteiten zichtbaar te maken”, aldus Peggy. Verbinding is het woord dat centraal staat in haar leven “Ik ben een mensenmens, ik wil mensen bij elkaar brengen en ik vind het fijn als mensen hier stralend binnenkomen en nog stralender de deur uitgaan. Maar er is meer dan mooie kleren alleen. En daarom steun ik het Hospice ‘In Vrijheid’ met volle overtuiging. Het glazen huisje verdient een prominente plek in mijn winkel.”

De donaties die via de glazenhuisjes binnenkomen dragen eraan bij dat gasten, hun familie en vrienden zich (bijna) thuis voelen. Voor het gebouw, de inrichting, de materialen, het onderhoud en een extraatje voor de vrijwilligers. Het Hospice ‘In Vrijheid’ kan alle donaties goed gebruiken

Bij Walter Brouwer hebben ze denken aan de medemens in het dna.
Peggy van der Heijden: "Het glazen huisje verdient een prominente plek."