Jerry Huizinga vlak voor vertrek naar Mexico.
Jerry Huizinga vlak voor vertrek naar Mexico. (Foto: Han Giskes)

Jerry Huizinga vol goede moed in Mexico voor behandeling tegen MS

PUEBLA/BEEMSTER - Jerry Huizinga (33) ondergaat momenteel in de Clinica Ruiz in het Mexicaanse Puebla een zogeheten autologische hematopoëtische stamceltransplantatie. De intensieve, 4 weken durende behandeling moet hem van de vorm van MS afhelpen die hem al jaren ernstig beperkt en steeds verder sloopt. Als alles naar wens verloopt, keert Jerry op 25 juni terug en hoopt hij langzamerhand het leven van jaren geleden op te pakken. Garantie dat de behandeling 100% slaagt heeft hij niet. "Dat verschilt per persoon en per behandeling. Elk lichaam reageert anders. Maar ik ben positief gestemd. Ik heb er vertrouwen in en mag misschien niet hopen, maar doe het stiekem wel", zegt Huizinga pal voor vertrek naar Mexico.

door John Bontje

Vrienden vanuit de Rotary zetten acties op touw om het benodigde geld binnen te halen

Zo'n anderhalf jaar geleden publiceerde deze krant het verhaal over de ziekte van Jerry Huizinga, een jonge en normaal gesproken oersterke vent. Op 26-jarige leeftijd stortte zijn leven en dat van zijn vrouw Anne in toen hij de diagnose Relapsing Remitting Multiple Sclerosis (RMMS) kreeg; een slopende zenuwziekte waarbij de buitenkant van de zenuwen door het immuunsysteem wordt aangevallen op verschillende plekken. Vanuit de Rotary besloten enkele vrienden hem te helpen om het benodigde bedrag voor een behandeling bijeen te krijgen. Er werd een crowdfundingsactie voor Jerry op touw gezet. Achtereenvolgens een loop door de Beemster, rommelmarkt, online veiling, pubkwis en een aantal donaties brachten de benodigde € 60.000,- in het laatje.


De Beemsterling zou aanvankelijk in een kliniek in Rusland worden geholpen. Onlangs kreeg hij echter te horen dat ze hem niet konden behandelen. "Dat was een grote klap. Ik mag het niet hardop zeggen, maar sluit niet uit dat er andere redenen waren waarom ik werd afgebeld. Het zou zomaar kunnen dat ik te goed was voor die kliniek om enige eer te behalen", denkt hij te weten.

"Kom snel naar Mexico"

Dat leidt hij af uit de communicatie die hij daarna had met een neuroloog van de Clinica Ruiz in Mexico. "Ik heb verschillende keren via Zoom contact gehad en nadat hij zag en hoorde wat ik allemaal wel en niet meer kon, luidde de boodschap: kom zo snel mogelijk naar ons toe, wij gaan je helpen!" Ook in de gesprekken die Jerry met enige regelmaat had met Patty, Alexandra en Rosa, verpleegsters van de kliniek, werd hem duidelijk gemaakt dat hij van harte welkom was en dat ze alles gaan doen om een gezondere Jerry op het vliegtuig naar Nederland te zetten.

Met vrouw in zorghotel

Jerry Huizinga is niet alleen naar Mexico gevlogen. Zijn vrouw Anne is de gehele behandelperiode bij hem. "Tussen de behandelingen door verblijven we in een zorghotel. Hier beschikken we over een soort appartement met een kamer, keuken, badkamer enzovoorts. Ik vind het natuurlijk heel fijn dat Anne bij me is. Eerst was er nog sprake van dat ze dagelijks voor me moest koken, maar ook dat wordt allemaal geregeld. Dat is voor Anne een grote zorg minder. Ik krijg zelfs een zorgdrager die de dagelijkse dingen regelt en boodschappen haalt."

Slapeloze nachten

Over wat hem deze weken allemaal te wachten staat heeft Jerry de maanden voor zijn vertrek naar Mexico regelmatig slapeloze nachten gehad. Dat in combinatie met de vaker voorkomende

Lees verder op pagina 3