Van smaakvolle '1574 gebakjes', Spaansch benauwd bier, het echte verhaal van Jan Claesen tot straattheater; de stichting PinksterZaan laat met PinksterDrie de Zaans/Spaanse historie herleven op 6 en 7 juni.
Van smaakvolle '1574 gebakjes', Spaansch benauwd bier, het echte verhaal van Jan Claesen tot straattheater; de stichting PinksterZaan laat met PinksterDrie de Zaans/Spaanse historie herleven op 6 en 7 juni. (Foto: aangeleverd)

Historische Zaanse soldaten veroveren Koemarkt

ZAANSTREEK/PURMEREND – Tijdens de Pinkerdrieviering in de Zaanstreek op maandag 6 en dinsdag 7 juni wordt de link met Purmerend dit jaar kleinschalig warm gehouden met historisch straattheater, de poppenkast van Jan Klaassen en een optreden van flamencogitarist Jeff Heijne. Dit speelt zich op 7 juni af op de Koemarkt.

Van ‘Zaanse schransjes’, Spaans benauwd fietstour tot straattheater tijdens PinksterZaan

Vanaf 15.00 uur lopen historische soldaten rond over de Koemarkt en omgeving in prachtige kostuums. Spaanse flamencomuziek is er door Jeff Heijne tussen 17.00 en 19.00 uur te horen in cafés op de Koemarkt. Van 15.00 tot 17.30 brengt Egon Adel in zijn poppenkast het verhaal van ‘Jan Claesen’ tot leven. Dit is niet zomaar een poppenspel.

‘Jan Claesen’

“Iedereen kent Jan Klaassen van de poppenkast. Maar wist je dat Rob de Nijs in zijn lied ‘Jan Klaasen was trompetter in het leger van de prins’ niet ver van de waarheid over dit historische personage zat? Ene ‘Jan Claesen’ zou zich ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog aan het militaire gezag hebben onttrokken om als poppenkastspeler zijn geld te gaan verdienen”, licht Bas Husslage, organisator van de stichting PinksterZaan toe.

Eerbetoon aan leger Purmerend

Zaankanters gingen ooit op PinksterDrie steevast naar Purmerend. Daar werd op de veemarkt een ‘bokkie’ gekocht. Als dank voor de hulp die Zaankanters in 1574 kregen van het Purmerendse leger om de Spanjaarden uit de Zaanstreek te verjagen. “Uit eerbetoon werd ieder jaar de marktstad opgezocht. Dat zal ook wel komen vanwege het bier dat rijkelijk vloeide op de veemarkt die dinsdag werd gehouden”, zegt Bas met een knipoog. “Een enkeling kwam daadwerkelijk thuis met een bokkie, meestal gekocht onder invloed…”

Uitnodiging

De organisatie nodigt op haar beurt Purmerenders uit om op 6 en 7 juni naar de Zaanstreek te komen om PinksterZaan mee te vieren. Een blik op het programma laat tal van originele activiteiten zien met een veelal historisch karakter. Zo is er op maandag op de Zaanse Schans straattheater van het gezelschap Vive Le Gueux. Een bonte groep vertellende, zingende en muziek makende soldaten in stijl van het jaar 1574. De soldaten van de Rijdende Artillerie Amsterdam brengen saluutschoten met een groot historisch kanon om zo het programma van PinksterZaan om 10.00 uur te openen. De officiële opening van de tweedaagse viering van de Zaanse vrijheid.

Aansluitend begint het programma In rep en Roer! Waarin Jacob Passander historische verhalen vertelt, waaronder de turfoproer. De band Hailander geeft de hele dag optredens.

Maar er gebeurt nog veel meer op de Zaanse Schans. Zo zijn er oude ambachten te zien, worden er komische toneelstukjes opgevoerd als straattheater, verhalenverteller Monique brengt ‘Freek de vrijbuiter’ in het gesproken woorden weer tot leven en vertelt het geheim van ‘de Spaanse Helm’.

Spaans benauwd tour

Een echte aanrader is ‘de Zaansket Spaans benauwd Tour’. Die is op 6 juni van 12.00 tot 18.00 uur. Met medewerking van café Groos, Café de Fabriek , Slager aan de Schans, Brouwerij Hoop, de Bullekerk en Lab 44 is er een bijzondere fietstocht van 27 km uitgezet. Die brengt de deelnemers langs locaties die hun oorsprong vinden in de Tachtigjarige Oorlog. "Ook is er Spaanse muziek langs de route en kun je tapas hapjes. Wie het ‘Spaans benauwd' van het doortrappen krijgt staat er een Spaansch benauwd biertje klaar om te proeven”, licht Bas toe. Deelname is gratis. Wel even inschrijven via zaansket@gmail.com. Dan ontvang je de routekaart.

Het complete programma is te vinden op www.pinksterzaan.nl.


wil je meebouwen/meehelpen de komende jaren? Mail dan naar info@pinksterzaan.nl