Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Leerzame bijeenkomst Ogen & Oren

PURMEREND - Afgelopen maandagavond 30 mei was er een bijeenkomst van het project Ogen en Oren in het gemeentehuis. Ogen en Oren is een project van bewoners die in hun wijk met een herkenbaar wit hesje rondlopen en fietsen. Vrijwilligers maken meldingen naar aanleiding van wat ze zien, wat ze horen en wat ze erbij voelen. Dit om zoveel mogelijk informatie te geven, zodat politie of gemeente kan ingrijpen.

Ze maken bijvoorbeeld een melding van een kapotte lantaarnpaal, open ramen van auto’s waar niemand bij is, een deur die open staat en er is niemand te zien, onoverzichtelijke situaties, maar ook als ze denken dat er ingebroken wordt of denken dat er iets anders niet klopt.

Julia de Ruyter, het aanspreekpunt van Ogen en Oren vanuit de gemeente heette iedereen welkom. Daarna was het woord aan burgemeester Don Bijl; hij opende de avond. De burgemeester vertelde over het ontstaan van Ogen en Oren en dat hij blij is dat de vrijwilligers na corona nu weer meer kunnen gaan doen. Hij gaf aan dat door samen te kijken onze stad veiliger wordt, moedigde de aanwezigen aan om zo door te blijven gaan en sprak zijn dank uit voor het werk.

Na het welkomstwoord volgde een presentatie door het team ondermijning Purmerend. Dit nieuwe team is op 1 april 2021 begonnen. Aan het begin werd uitgelegd wat de betekenis is van ondermijning. Bijvoorbeeld criminelen maken gebruik van diensten van de bovenwereld. De werkzaamheden van de afdeling ondermijning zijn onder andere signalen oppakken, integrale controles, voorlichting/bewustwording en bestuurlijke aanpak ondermijning.

Er zijn verschillende soorten ondermijning, deze werden een voor een doorgenomen. Voorbeelden werden gegeven en ook welke signalen de vrijwilligers kunnen oppakken en wat ze dan door kunnen geven.

De verschillende soorten van ondermijning die langs kwamen waren drugshandel, hennepteelt - drugslab, prostitutie bij dwang, malafide bedrijven/horeca en witwassen en mensenhandel. Er wordt ook uitgelegd wat meld misdaad anoniem doet en is. Meld Misdaad anoniem (0800-7000 of www.,meldmisdaadanoniem.nl) waarborgt anonimiteit en stuurt de melding vervolgens naar de juiste organisaties.

Aan het eind van de presentatie gaf het team nog een paar verschillende effecten van melden ter voorkoming van bijvoorbeeld brandgevaar, zicht op wat er speelt en het laatste puzzelstukje zijn. Aan het eind van de presentatie werd een filmpje getoond waar de ondermijning in te herkennen is en om welke persoon het ging in het filmpje.

Tot slot van de avond werd er gevraagd of er vragen of opmerkingen zijn en bedankte Klazien Visser (team chef wijkagenten) de vrijwilligers voor hun inzet. Zij gaf aan dat de vrijwilligers ook echt 112 mogen bellen bij twijfel. 

Afbeelding