Gemeentehuis van Beverwijk.
Gemeentehuis van Beverwijk. (Foto: Bos Media Services)

‘75% Coalitieakkoord Beverwijk’ is niet financieel onderbouwd

Algemeen

BEVERWIJK - In Beverwijk is een 75% Coalitieakkoord voor de bestuursperiode 2022-2026. Dit akkoord is opgesteld door de Beverwijkse (coalitie)partijen Samen Lokaal Beverwijk, D66, PvdA en CDA. Hier kunnen alle fracties op reageren. Deze eerste versie van het coalitieprogramma staat los van de Strategische Raadsagenda waarover de partijen (Samen Lokaal Beverwijk, D66, VVD, GroenLinks, PvdA, CDA en FVD) in gesprek zijn. Daarmee wil de gemeenteraad de voor hen belangrijkste thema’s gezamenlijk aanpakken. Het betreft de onderwerpen: wonen, veiligheid en luchtkwaliteit. 

door Co Backer 

In dit coalitieakkoord ontbreekt het belangrijkste onderdeel om plannen en doelstellingen te realiseren: de financiële paragraaf. Deze paragraaf moet inzicht verschaffen wat de financiële consequenties zijn van een coalitieakkoord voor de financiën van de gemeente (dit moet doorgerekend worden op financiële haalbaarheid). Het ook niet opnemen van een globale doorkijk ten aanzien van de meerjarenraming voor de komende jaren is in dit akkoord een groot gemis. 

Men denkt dat er ruimte is voor een heroverweging en verbetering van het vastgestelde definitieve ontwerp Landgoed Adrichem. Dit laat men in 2022 onderzoeken. Het in december vastgestelde definitieve ontwerp wordt opnieuw overwogen. Samen Lokaal gaf in december al aan dat dit plan weer terug naar de ‘tekentafel’ moet. Zowel D66 als het CDA waren toen hier furieus over maar zijn nu coalitiepartners. Dit definitief ontwerp verdwijnt dus in de la. 

Er wordt weer een uitgebreid onderzoek aangekondigd over mobiliteit. De mobiliteitsvisie komt weer terug in zijn oude vorm. Met de toename van het aantal woningen in binnenstedelijk gebied is een visie op het faciliteren van de auto noodzakelijk. Voorkomen dat wegen dichtslibben, het verkeer vaststaat en er steeds meer openbare ruimte volstaat met auto’s vraagt om creativiteit en vakkundigheid. Met andere woorden geen autoverkeer in de stad en parkeren buiten de bebouwing. 

Men wil uiterlijk in 2023 in samenwerking met ondernemers een openbaar toilet op de Breestraat en in de Beverhof realiseren. Deze toiletten dienen voor iedereen toegankelijk te zijn. 

Het Sportfondsenbad is aan het einde van de levensduur. Samen met de gemeente Heemskerk wil men een modern en duurzaam zwembad bouwen. In 2022 wil men hierover een besluit nemen over het wel of niet bouwen van een gezamenlijk zwembad. Het Sportfondsenbad is aan het einde van de levensduur. Samen met de gemeente Heemskerk wil men een modern en duurzaam zwembad bouwen. In 2022 wil men hierover een besluit nemen over het wel of niet bouwen van een gezamenlijk zwembad.

Er wordt naar gestreefd donderdag 16 juni het coalitieprogramma te presenteren en de wethouders in de gemeenteraad te installeren.  Wie de nieuwe wethouders worden is nog niet officieel maar men verwacht dat Ali Bal (Samen Lokaal Beverwijk), Brigitte van den Berg (D66), Jacqueline Dorenbos (PvdA), Teun Jan Tabak (CDA) en nog één wethouder voor Samen Lokaal Beverwijk het college gaan vormen. Halil Kocak wordt het meest genoemd als tweede wethouder voor Samen Lokaal Beverwijk.


Afbeelding