Hendrik Mandeweg hoek Alkmaarseweg Schans 2 Feb 1973.
Hendrik Mandeweg hoek Alkmaarseweg Schans 2 Feb 1973. (Foto: Prentenkabinet van der Linden)

Bestanden ‘Stichting Prentenkabinet Van der Linden’ weer terug

Algemeen

BEVERWIJK - Jarenlang is Stichting Prentenkabinet Van der Linden avond aan avond bezig geweest om oude foto’s van Beverwijk en Wijk aan Zee te digitaliseren. De verzameling werd gebruiksklaar gemaakt voor volgende generaties. Tot op het moment dat begin mei de computer gehackt werd. De hackaanval op de site betekende dat het prentenkabinet gegijzeld was.


Jan van der Linde: ‘Bedankt iedereen’

Jan van der Linden vertelde toen dat hij wat foto’s van Wijk aan Zee en Beverwijk opzocht en rode kruisjes zag staan voor de files. Toen hij die aanklikte, verscheen een zwart beeld met in het Nederlands de tekst: ‘U bent gegijzeld’. 

Hackers

De hackers vroegen een losgeld van 1500 euro. In ruil daarvoor zou van der Linden een code en een sleutel krijgen. De politie adviseerde om niet te betalen maar van der Linden vond het vreselijk dat er zoveel historisch materiaal verloren zou gaan, dus hij wilde het losgeld toch betalen. Het ging om het levenswerk van zijn vader, een enorme collectie van 200.000 bestanden. 

Crowdfunding

Er werd een speciaal fonds gestart om het levenswerk van zijn vader te redden en dit sterker te beveiligen, om mogelijke hackers geen tweede kans te geven. Zelf had de stichting niet zoveel geld, vandaar dat er een crowdfunding werd gestart. In korte tijd werd het benodigde bedrag gehaald. 

ICT-mannen

De ICT-mannen van het Prentenkabinet gaan nu alles weer goed weg zetten en beveiligen, zodat er weer mooie afbeeldingen te zien zijn. Namens de stichting wil Jan van der Linden iedereen bedanken die hier een bijdrage aan hebben geleverd.