Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Column Blik van Co: Moderne kunst

Algemeen

Ik heb al menig musea bezocht en daarom ga ik nu eens een museum bezoeken met moderne hedendaagse kunst in Den Haag. Daar werd ik aangesproken door een Hagenees. “Gaat u naar het Kunstmuseum. Weet u wat een van de belangrijkste topstukken van het Kunstmuseum is”. “Nee, maar die hoop ik wel te zien”, antwoordde ik hem. 

Er zijn verschillende schilderijen en etsen uit de vroege periode te zien van Anton Heyboer met als titel: ’Bezielde leegte’. Met ruim 300 werken heeft het museum de grootste collectie werken van Piet Mondriaan in huis. Ook de indrukwekkende geraamtes, zelfstandig bewegend in de wind, de ‘strandbeesten’ van kunstenaar Theo Jansen, zijn zelfs de hele wereld overgegaan. 

Meest indrukwekkende

Het meest indrukwekkende is de collectie Delfts blauw. Dit is niet alleen een prachtig ambachtelijk product en toonbeeld van Hollands welvaren in de 17e Eeuw, maar ook inspiratie voor hedendaags design. In de Stijlkamers van het Kunstmuseum ontdekt u ‘Het wonder van Delfts Blauw’ van dit wereldberoemde culturele erfgoed. Als ik de etage van moderne en hedendaagse kunst inloop, sta ik even aan de grond genageld en mijn wenkbrauwen fronzen. 

De moderne hedendaagse kunst raakt mij persoonlijk niet 

Ik moet bekennen dat de moderne hedendaagse kunst mij persoonlijk niet raakt. Ik weet me nog te herinneren dat er tegen de tocht voor de deur een gevulde gebreide slang werd gelegd. Zo’n slang had de kunstenaar om een houten keukenstoel gewikkeld en van schoenen voorzien. Bij dit “kunstwerk” stond een echtpaar heel interessant te kijken en met hun armen druk te bewegen.

Symmetrie 

Ik ga erbij staan en luister naar wat zij te zeggen hebben over dit kunstwerk. “Wat prachtig deze symmetrie”, legt de man aan zijn vrouw uit. “Ik vind het meer een asyndetisch werk en coefficient of variation”, antwoordt zijn vrouw terug. “Maar het is wel tweedimensionaal versterkt”, weerlegt hij deze stelling van zijn vrouw. 

Dit aangehoord te hebben gooi ik ook wat in de groep. “Het is maar goed dat het hier staat want ik zou het thuis niet willen hebben, maar dat geldt voor meerdere kunstwerken.” Ze kijken naar me en ik zie de stoom uit hun oren komen. Tijd om te gaan.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl