Kees en Netty op 1 juni 2022 samen met burgemeester Mans.
Kees en Netty op 1 juni 2022 samen met burgemeester Mans. (Foto: Aart Toth)

Kees en Netty helden in Zeeheldenbuurt

Algemeen

CASTRICUM - Het was 1946 toen Kees Bank en Netty Cappelle elkaar bijna dagelijks tegenkwamen tijdens de treinreis vanuit geboorteplaats Wormerveer naar Alkmaar, waar beide op het RK Lyceum Alkmaar hun hogere opleiding gingen volgen. Zo ontstond de vriendschap en uiteindelijk de liefde die uiteindelijk vervolg kreeg in een huwelijk op 1 juni 1957. Daarna volgde uiteraard 12½ jaar, 25 jaar, 40 jaar, 60 jaar en nu dus 65 jaar getrouwd zijn. Dat was te merken op de Jan Evertsenlaan in de Zeeheldenbuurt, lantaarnpalen versierd, vlaggen- ballonnenstrengen en een groot bord aan de gevel. Ook burgemeester Toon Mans kwam, voorzien van geweldige bos ruikers, het 65-jarige bruidspaar feliciteren en wat herinneringen ophalen.

door Aart Toth


Kees Bank & Hetty Cappelle stappen 1 juni 1957 in het huwelijksbootje. (Foto: aangeleverd)

Intussen was er nogal wat veranderd sinds Kees (89) en Netty (86) elkaar hadden leren kennen via die treinvriendschap in 1946. Na een succesvolle opleiding op het RK Lyceum Alkmaar ging Kees Bank naar de Gemeente Universiteit van Amsterdam, waar hij naast Scheikunde afstudeerde in Analytische/Radio/Fysische Chemie, met als bijvak Natuurkunde. Vervolgens onder leiding van Professor Jaap Kistemaker werken met Isotopen en uitwisseling reacties met zuurstof. Als student verdiende Kees ƒ 168,=. per maand bij. Na een Doctoraal proefschrift verschafte dit Kees de titel ‘Dokter’.

Netty vertrok naar het Zaans Lyceum om de tweejarige opleiding Chemisch Analiste te voltooien met een diploma en uiteindelijk terecht kwam bij de Zeepfabriek van Jan Dekker in Wormerveer.

Vanwege werk van Kees bij AKU, later AKZO, werd Arnhem opgezocht als woonplaats, wat tot 1969 zou duren, waarna Castricum als woon en verblijfplaats werd opgezocht en nu nog steeds is naar tevredenheid. Het was in die tussentijd natuurlijk niet alleen werken en studeren, er was ook tijd voor ontspanning, wat werd bezegeld met maar liefst 2 zoons Pim & Sjors en 3 dochters Yvonne, Jet en Ellen. Daarbij zijn er intussen ook twee kleindochters Roos en Aukje.

Het jaar 2020 was even een minpuntje voor Kees, omdat hij kwam te vallen en zijn heup brak, met daarbij ook nog slachtoffer werd van Corona, dus dat laten we achter ons. De interesses in zaken die er in Castricum spelen zijn er niet minder om geworden. Daarbij zorgt de rollator voor veel oplossingen.

Het bleef nog lang rumoerig die 1e juni 2022 in de Zeeheldenbuurt, waar bij Kees & Netty de bezorgde bloemen bleven aanstromen en felicitaties in de brievenbus gleden. Mooie herinnering aan het 65e briljante huwelijksjaar.