Linda en haar broer Hans sparen wc'tjes, een verzameling door die hun moeder vroeger gestart is.
Linda en haar broer Hans sparen wc'tjes, een verzameling door die hun moeder vroeger gestart is. (Foto: Nienke Kos)

Wc verzameling ontstijgt Castricum

CASTRICUM - Linda Kos en haar broer Hans hebben een bijzondere verzameling. Ze sparen namelijk kleine wc'tjes. "Mijn moeder Ria is begonnen met sparen toen wij nog kind waren. Mijn vader Hans was loodgieter, vandaar. Het is natuurlijk een bizarre verzameling, maar ook heel leuk. Want: je komt op veel plekken tijdens de zoektocht!" Inmiddels is de collectie ons dorp zelfs ontstegen. Een deel is momenteel opgesteld in Museum de Wemme in Zuidwolde, bij de expositie 'Je kunt de pot op'.

Door: Loen van Gulick

Bizar, maar leuk

"Wie spaart er nou wc'tjes, zul je wel denken!," lacht Linda. Om er vervolgens nog een schepje bovenop te doen: "Laats heb ik zelfs €30,- betaald voor een model dat ik vond op Marktplaats. Normaal koop ik nooit via Marktplaats - het plezier zit hem juist in het ontdekken van nieuwe items in leuke winkeltjes - maar dit was een blikken exemplaar. Dat hadden we nog niet!"

Outback dummy

De collectie van Linda en haar broer bevat wc'tjes van over de hele wereld: Azië, Amerika, Europa. En veel uit Australië, want daar woont familie. De wc'tjes die daar vandaan komen, roepen herinneringen aan fijne reizen op. Bijvoorbeeld de dummy, die precies overeen komt met de wc die ze kennen uit de Australische outback. 

In Porto kocht Linda laatst nog een 'afgrijselijk houten exemplaar'. "Ik weet inmiddels wel waar ik moet zoeken. In grote toeristische steden heb je vaak van die typische souvenirshops. Daarin zit dan een speciaal hoekje met -laat ik zeggen- opmérkelijke artikelen... daar ga ik dan toch maar kijken, want regelmatig ontdek ik dáár een wc'tje!" En als Linda langs een winkel loopt waar beeldjes in de etalage staan, dan moet ze echt even naar binnen. Zelf houdt ze juist helemaal niet van beeldjes, maar een hobby doet nu eenmaal gekke dingen met een mens. Ook dichter bij huis gaat de zoektocht door. "Op Koningsdag speurde ik dit jaar de kraampjes in Bakkum af. Ik heb er toen helaas geen gevonden, ik kwam alleen een te groot model tegen. Maar het levert wel altijd leuke gesprekken op!"

De zoektocht brengt je in de grappigste winkeltjes

Vitrinekast

De items moeten dus binnen bepaalde afmetingen vallen, al is het maar om in de vitrinekast te passen. Maar verder is de verzameling verrassend gevarieerd. Er zijn houten modellen, porseleinen exemplaren, een aantal zijn oorspronkelijk als asbak ontworpen of hebben als pennenbak gefungeerd. En natuurlijk de speelgoedvariant; ook een Barbie moet immers wel eens haar behoefte doen. En er zijn wc'tjes waar een poppetje bij zit: het mannetje dat staat te plassen, of de heer die lekker zit te lezen. 

Je kunt de pot op

Dat toiletteren een centraal onderdeel is van ons leven, vinden ze ook in Museum de Wemme in Zuidwolde. Daar wordt momenteel de geschiedenis van 'naar de wc gaan' weergegeven in de expositie 'Je kunt de pot op'. De collectie van Linda en Hans, die ooit gestart is door hun moeder Ria, staat nu dus tijdelijk opgesteld in dit museum in Drenthe. Een mooie ode aan de vader Hans, die als loodgieter eigenlijk de aanleiding was voor de verzameling. 

Linda: "Mijn vader was een nuchtere man, maar vond het wel grappig dat mijn moeder deze verzameling had. We hadden toen ook al een vitrine ervoor, in onze woning aan de Brakersweg. Mijn vader liet het wel aan mensen zien als ze op bezoek kwamen."


Laatst waren Hans en Linda zelf naar het museum. Ze zagen andere bezoekers vol verwondering naar hun collectie kijken. "Dat maakte ons wel trots. We hebben nu geloof ik zo'n 224 wc'tjes, ik heb ze laatst geteld. Uitgespaard zijn we nooit! Ik heb nog een duplo wc'tje op het oog, en ik zou wel graag een wc'tje vinden dat geluid maakt. En we hebben nog niets uit Afrika. Dus tenzij vrienden iets voor ons meenemen na een reis, zullen we toch echt zelf eens die kant op moeten." Bijzonder toch, hoe het kleine kamertje je over de hele wereld kan brengen.


De verzameling is te bewonderen in Museum de Wemme en via @toiletjes.v 

Afbeelding
Afbeelding
Linda en haar broer Hans sparen wc'tjes, een verzameling door die hun moeder vroeger gestart is.