Een kwart eeuw was Mart voorzitter van ‘zijn' LTO-afdeling
Een kwart eeuw was Mart voorzitter van ‘zijn' LTO-afdeling (Foto: Ed Bausch)

Vervolg van voorpagina

>>> Zo vooral zie ik de rol van voorzitter. En ik ben nooit op de stoel van de ondernemer gaan zitten, hoewel ik zelf ook op die stoel zat.”

'Nu hebben we stikstof' 

In die 25 jaar zag hij de discussies heen en weer gaan en altijd wees hij intern en extern op nuancering. "Destijds (jaren '80 vorige eeuw) hadden we de zure regen, toen was het lang stil. Nu hebben we de stikstof. In de tussentijd had de politiek wel duidelijker kaders mogen stellen.” Hij laat tijdschriften zien van de voorgangers van de LTO: de thema's zijn zo actueel als het maar kan.


"In je eentje bereik je niks. Daarom is een organisatie als de LTO zo nuttig, ook voor jonge agrariërs. En reken maar dat het ministerie ons serieus neemt. Het is de Egmondse Marjolein Pepping, dochter van een bollenteler, die verder mag in de voetsporen van Mart. "Ik heb haar zelf gepolst en ze zei ja.”

Over een paar weken laat Nieuwsblad Heiloo de zonen van Mart en Fia eens aan het woord, over het concrete boeren van nu, met getallen en cijfers, met alle aandacht voor de natuur. Ze konden in het bedrijf van hun ouders stappen, omdat Mart en Fia Brouwer de Koning hard hebben gewerkt, in alle openbaarheid.