Er staat een paard in de gang

Bij wie? Bij buurvrouw Jansen. En hoe is het met haar? Buurvrouw Jansen is overleden. Ze had een testament laten opstellen. En daarin had ze bepaald dat haar broer Joost haar erfgenaam is. Buurvrouw Jansen overleed zonder eigen afstammelingen en dan kun je maar beter een testament opstellen.

Er valt namelijk best wat te bepalen met een testament. Je bepaalt wie je erfgenamen zijn. Bovendien kun je bepalen dat aan het erven voorwaarden zijn verbonden. Buurvrouw Jansen bepaalde dat haar broer Joost enig erfgenaam is onder de voorwaarde dat hij haar paard goed moet verzorgen. Een lastige keuze voor Joost, want die heeft helemaal niets met paarden.

Wat de overwegingen waren van deze erfbepaalster viel helaas niet te lezen in het testament. Joost werd letterlijk en figuurlijk opgezadeld met een testamentaire last. De wettelijke erfgenamen hadden het nakijken, zou je denken. Stel dat de sanctie op het niet goed verzorgen van het paard een verdeling onder de wettelijke erfgenamen is, dan zullen zij een oogje in het zeil houden. Tja… wat te denken van buurvrouw Jansen.