Theatervoorstelling over de Holocaust

OOSTZAAN - Op 2 en 3 oktober 1942, tachtig jaar geleden, zijn meer dan vijftienduizend joodse mannen, vrouwen en kinderen afgevoerd naar Westerbork en zijn alle kampen in Nederland leeggehaald. De vrouwen en kinderen zijn van huis opgehaald en in het kader van gezinshereniging naar Westerbork getransporteerd. 

Daarover gaat de voorstelling 'De wortel van Gras. Van werkkampen tot Auschwitz' met speciale aandacht voor de joodse werkverruimingskampen in Drenthe en rondom en in Amsterdam, in het bijzonder Kamp Kremboong, het Amsterdamse Bos en strafkamp Erika. De voorstelling wordt gegeven in De Kunstgreep op donderdag 27 oktober om 20.00 uur. De Holocaust wordt intrigerend voor het voetlicht gebracht. Er wordt duidelijk wat de slachtoffers werkelijk hebben ondergaan.

Lion Tokkie

De voorstelling wordt gegeven door de historicus Lion Tokkie met de nadruk op de joodse periode met speciale aandacht voor de grootste razzia op Joden in Nederland van 2 en 3 oktober 1942. De joodse werkkampen, Westerbork, Auschwitz, de dodenmarsen en de kleine Sjoa. De gedachte van Tokkie is dat veel kennis over de Holocaust verloren gaat en de informatie noodzakelijk is. De wens is dat deze voorstelling minimaal twintig tot dertig keer wordt uitgevoerd in de komende twaalf maanden in middelgrote Nederlandse theaters. Voor meer informatie: Holito1884, Lion Tokkie (06-20084091 of ltokkie@holito.nl).