Wethouder Taams: "Het plan was rijp om te worden behandeld."
Wethouder Taams: "Het plan was rijp om te worden behandeld." (Archieffoto: Rodi Media/MvS)

Trammelant in Oostzaanse gemeenteraad

OOSTZAAN - Het was tijdens de gemeenteraad van donderdag 29 september goed mis. De hele oppositie stond op de achterste benen omdat de behandeling van de omgevingsvisie opeens op tafel kwam te liggen, hoewel dat pas een maand later gepland was in een eerdere commissievergadering. Volgens de oppositie moest die omgevingsvisie er blijkbaar even snel doorheen gejast worden. Daar was blijkbaar grote haast mee, want op de dag van de raadsvergadering ’s middags om drie uur kwam het appje waarmee werd aangegeven dat de omgevingsvisie diezelfde avond nog aan de orde zou komen. 

door Barbara van Wijk

Oppositie valt over naar voren gehaalde behandeling omgevingsvisie

Dát viel helemaal verkeerd bij de oppositie, er was meer tijd nodig voor gedegen voorbereiding. Het voorstel zou nog niet klaar zijn voor behandeling in de raad. De oppositie zegt dat de raad hiermee geschoffeerd wordt en dit betekent een dikke wijsvinger naar de bevolking toe. Daarom verliet de oppositie de raadzaal. De afspraak was namelijk, dat dit agendapunt (de omgevingsvisie incl. Twiske, festivals en overnachtingsmogelijkheden) eind oktober zou worden behandeld. Dan kunnen de inwoners bij de behandeling in de gemeenteraad aanwezig zijn en alle belanghebbenden kunnen dan hun visie inbrengen, er kan inspraak zijn en een inhoudelijk debat gevoerd worden. Er is tijd genoeg… deze visie hoeft pas in december 2024 vastgesteld te worden. Men moet zich goed kunnen voorbereiden op het debat, met name over het Twiske, de festivals en de campingplannen. Maar nu lijkt het alsof de coalitiepartijen dit nou juist wilden voorkomen. Werd er daarom zo’n haast gemaakt? 

'Eerder besproken'

Wethouder Taams is het hier helemaal niet mee eens. Hij geeft toe dat dit besluit wel wat haastig is genomen, hij vindt het jammer dat het zo laat bij de leden terecht kwam, maar dit was al eerder in het presidium besproken, zegt hij. De coalitie was van mening dat er al zo veel inspraakrondes en -procedures zijn geweest, er zijn petities ingediend en handtekeningenacties gevoerd en bij de commissie konden amendementen worden ingediend, er was al zo’n lang voortraject geweest! Het plan was volgens wethouder Taams echt wel rijp om behandeld te worden. Natuurlijk kan iedereen met spandoeken op het Kerkplein gaan staan, maar feit is, dat de oppositie het plan naar achter wilde verplaatsen en daarvan zag de coalitie het nut niet in, gezien de uitgebreide inspraakprocedures in het voortraject. 

'Geen reden om het nog langer te laten liggen'

Ook coalitiepartner VVD, bij monde van fractievoorzitter Bart Baaten, betreurt de interpretatie van de gang van zaken. Het is een jarenlang uitgebreid proces, waarin veel tegengestelde belangen en meningen een rol spelen. In de definitieve versie van de omgevingsvisie zijn zienswijzen, een tweejarig participatietraject en inspraakrondes verwerkt. Het stuk lag kant en klaar ter behandeling. “Wij zagen als coalitie geen reden om het nog langer te laten liggen, het zou alleen maar rekken van de tijd worden”, aldus Baaten. 

Op 5 september is besloten dat de commissievergadering op 15 september en de raad op 29 september zou plaatsvinden. In de commissievergadering kwam de oppositie daarop terug. Daarna hebben ze in de vergadering van alle fractievoorzitters het verzoek gedaan om de behandeling uit te stellen tot eind oktober. Vervolgens is er intensief overleg geweest tussen Baaten en fractievoorzitter Aan van de PvdA en besloten om het stuk toch te laten behandelen in de eerstvolgende gemeenteraad. Dat de gang van zaken nu zo negatief wordt voorgeschilderd, vindt Baaten opmerkelijk. Het was volgens hem toch bij iedereen bekend dat het zo zou gaan.

Kans verspeeld

Heel jammer dat de voltallige oppositie wegliep, want daarmee verspeelde zij de kans om hun bijdrage te leveren. Ze hadden moties kunnen indienen of amendementen, hun stem kunnen laten horen. Maar als je wegloopt, houdt die mogelijkheid op. “Haast?” zegt Baaten verbaasd. “Er is drie jaar aan het stuk gewerkt. Deze omgevingsvisie is nodig voor de uitvoering van de Omgevingswet die op 1 januari 2023 al ingaat.”

Meerderheid bepaalt

Alle partijen betreuren deze gang van zaken, maar zo werkt het nu eenmaal in een democratie. De meerderheid bepaalt, in de commissie is dat de meerderheid van de fracties, maar in de raad is dat de meerderheid van de raadsleden. Na de gemeenteraadsverkiezingen zijn de verhoudingen en inzichten daar wel verschoven.