Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Column Blik van Co: ‘Einde Midden en Klein Bedrijf?’

Algemeen

Door de zeer hoge energiekosten is het als kleine ondernemer niet meer te doen om een boterham te verdienen. Ik spreek menig ondernemer in Beverwijk en Heemskerk en daar hoef je niet jaloers op te zijn. De energiekosten zijn niet meer op te brengen en dat kan ik begrijpen want ik sprak een ondernemer die met tranen in zijn ogen vertelde dat hij nu ruim negenduizend euro per maand aan energie moet betalen. 

Men hoopt dat de regering de energiekosten wil compenseren. Nou, vergeet het maar. Via mijn mail krijg ik iedere week de nieuwsbrief van het faillissementsdossier. 

Ik schrok van de kop in de nieuwsbrief van 28 september: Topambtenaren aan Kaag: ‘U kunt de bakker, de slager en de snackbar gerust failliet laten gaan’. Als je het artikel leest van Henk Hanssen dan wil ik graag geloven dat onder de mkb’ers onrust is uitgebroken en dat ze woedend zijn over een advies van topambtenaren van Kaag. 

In een beslisnota schrijven ze dat er ‘geen economische redenen zijn’ om het energie-intensieve mkb financieel te steunen. Het failliet gaan van de bakker, de slager en de snackbar zou ‘geen maatschappelijk ontwrichtende werking’ hebben. Het meest asociale is dat volgens de topambtenaren van minister Kaag Nederland best zónder de 3790 bakkers, de 2246 slagers en de 4820 snackbars kan die het land nu telt. Dit is toch schaamteloos. 

Kleine ondernemers houden onze samenleving leefbaar!

Ik ben van mening dat de kleine ondernemers onze samenleving juist leefbaar houden! In deze nota geven topambtenaren van Financiën advies aan hun baas over de manier waarop zij kan motiveren dat er géén steun komt voor mkb’ers die met een hoge energierekening worden geconfronteerd. Maar er is misschien hoop. 

Tijdens de Algemene Beschouwingen bleek dat een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er voor energie-intensieve mkb’ers een snelle en ruimhartige compensatieregeling moet komen. 

Maar de boosheid en vooral ook de teleurstelling is nauwelijks minder geworden. Het is te hopen dat men snel tot een compensatieregeling komt, maar het kabinet kennende zal men het weer op zijn beloop laten. Ik ben van mening dat dit de doodsteek zal zijn voor het Midden en Klein Bedrijf.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl