Nieuwe stap naar betere leefomgeving Schiphol.
Nieuwe stap naar betere leefomgeving Schiphol. (Foto: aangeleverd)

Geluid rond Uitgeest en Castricum verminderen

Algemeen

UITGEEST/CASTRICUM -  Eerder deze week hebben Jeroen Olthof (voorzitter Bestuurlijke Regie Schiphol) en minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) afspraken gemaakt om de leefomgeving rond Schiphol te verbeteren.

Het doel is om uitstoot en geluid in de regio - dus ook in Uitgeest en Castricum - te verminderen. Tegelijkertijd moet er ruimte zijn voor natuurherstel, woningbouw, infrastructuur en de verbetering van het elektriciteitsnet. Om tussen al deze opgaven een goede balans te vinden tekenden de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS), waarin 56 gemeenten en vier provincies verenigd zijn.

NOVEX-gebied 

De Schipholregio is als NOVEX-gebied aangewezen. Dat houdt in dat het Rijk, provincies en gemeenten in de omgeving van de luchthaven samen invulling gaan geven aan maatregelen. De ondertekening van de bestuursovereenkomst is een belangrijke eerste stap. Daarna worden afspraken uit de bestuursovereenkomst samen met alle betrokken partijen verder uitgewerkt. Jeroen Olthof: “Een gezonde en veilige leefomgeving voor onze inwoners staat voorop. De BRS pleit al jaren voor een aanpak waarbij alle belangen in de regio, zowel maatschappelijk als economisch, worden meegewogen. Het is goed dat we dit met deze bestuursovereenkomst samen vastleggen.”