Ondersteun dementerenden in Uitgeest.
Ondersteun dementerenden in Uitgeest. (Foto: aangeleverd)

Ondersteun dementerenden in Uitgeest

REGIO - Tijdens Wereld Alzheimer Dag werd de Podcast 'Dementie in de familie' gelanceerd. Pieter Henzen en Annemieke Tissink, ervaringsdeskundigen op het gebied van dementie in de familie, vonden dat veel informatie over dementie die nu te vinden is, vooral over de praktische kant gaat. Over welke stappen te nemen vanaf de diagnose, welke cijfers en feiten er zijn. 

Podcast: de herkenning en erkenning

"Maar bijna nergens gaat het over de emotie die families ervaren. Met in onze familie twintigers die hun moeder van 53 in een tehuis hebben moeten laten opnemen, veertigers en vijftigers die niet meer herkend worden door hun eigen vader en een zeventiger die na 60 jaar samen niet meer wordt herkend door haar man hebben we een bak aan ervaring die we graag omzetten in iets positiefs voor anderen."

Informatie en steun

De podcast biedt luisteraars informatie en steun over hoe om te gaan met dementie in hun familie. Met wekelijks praktische tips en handvatten voor alle betrokken partijen rondom iemand met dementie. Daarnaast gaat hij dieper in op thema’s zoals schuldgevoelens, rouwverwerking en mantelzorg. De herkenning en erkenning voor de rol van familie maken deze podcast tot een must-hear.

Persoonlijke verhalen

Pieter Henzen en Annemieke Tissink hosten de podcast. Zij delen hun persoonlijke verhaal over hoe dementie zich heeft laten zien in hun directe familie. Hierdoor weten ze als geen ander wat belangrijk is voor luisteraars die ook te maken krijgen met dementie in de familie. Doordat een op de drie families te maken heeft met de verschillende vormen van dementie, is het een veelgehoorde situatie. 

Henzen: "Dementie is helaas een onderdeel van mijn leven geworden. Met een zus die op 50-jarige leeftijd de diagnose Alzheimer kreeg en een vader met vasculaire dementie. Inmiddels zijn in 2022 zowel mijn zus als mijn vader opgenomen op een gesloten verpleegafdeling. Dat brengt een rollercoaster aan geregel en emoties met zich mee. Van erkennen dat het niet meer gaat, tot de onmogelijke beslissing dat ze uit huis gaan. Van keer op keer afscheid nemen van een stukje van mijn zus en mijn vader. Als familie hebben we veel met elkaar te verduren, maar tegelijkertijd doen we het echt samen. Daarom vinden we het fijn onze ervaringen te delen.”


De podcast 'Dementie in de familie' is een waardevolle bron van informatie voor iedereen die direct of indirect met deze uitdagende aandoening te maken heeft. Het biedt luisteraars de informatie, steun en noodzakelijke humor die ze nodig hebben om deze reis te doorstaan. Meer informatie en afleveringen te vinden op www.dementieindefamilie.nl