Andere aanpak arbeidsmarkt in Uitgeest en Castricum.
Andere aanpak arbeidsmarkt in Uitgeest en Castricum. (Foto: aangeleverd)

Andere aanpak arbeidsmarkt Castricum

REGIO - 2022 is het jaar waarin de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt een recordhoogte bereikte. Ook in de regio Zuid- en Midden-Kennemerland - Uitgeest, Castricum en IJmond - is hier sprake van. Dat blijkt uit de Regio in Beeld. 

Daarnaast is er in alle beroepsgroepen sprake van een tekort aan personeel en steeg het aantal openstaande vacature in Zuid-Kennemerland en IJmond naar 8.600. Aan de andere kant daalde het aantal WW-uitkeringen tot 3.400 in Zuid-Kennemerland en IJmond en 152 duizend landelijk in het derde kwartaal en hebben steeds meer werkgevers moeite met het vinden en behouden van personeel. 

Het tekort aan personeel wordt ook steeds meer gevoeld in Zuid-Kennemerland en IJmond en in een aantal sectoren zal deze krapte structureel zijn. Dit vraagt een andere aanpak op de arbeidsmarkt. “De huidige krapte op de arbeidsmarkt plaatst ons in de regio voor uitdagingen. Daarin zien we zeker ook kansen, die we samen met onze partners oppakken (gemeenten, vakbonden, onderwijs en werkgevers). Zo helpen we werkgevers om op een andere manier te kijken naar de invulling van vacatures of om opleidingstrajecten aan te bieden. Dat doen we samen met het werkgevers servicepunt (WSP) en regionale mobiliteitsteam (RMT). Daarin hebben we allemaal een eigen verantwoordelijkheid,” aldus Bart-Jan Timmerman, rayonmanager divisie Werkbedrijf van UWV. 

De arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond gold medio 2022 als zeer krap. Dit betekent dat er veel meer vacatures zijn dan mensen die deze vacatures kunnen vervullen. In totaal stonden er aan het eind van het tweede kwartaal 8.600 vacatures open. Tegenover een groeiend aantal openstaande vacatures staan steeds minder werkzoekenden. In het tweede kwartaal van 2022 was de spanning op de arbeidsmarkt zo hoog opgelopen dat er voor het eerst landelijk meer vacatures waren dan werklozen. Inmiddels is de verhouding tussen werklozen en vacatures verder opgelopen. Aan het eind van het tweede kwartaal van 2022 stonden landelijk tegenover elke 100 werklozen inmiddels 143 openstaande vacatures.

Ontwikkeling vacatures

Het aantal openstaande vacature is in Zuid-Kennemerland en IJmond sinds begin 2021 gestegen van 4.800 tot 8.600. Van de vacatures die medio 2022 openstonden in Zuid-Kennemerland en IJmond waren de meeste voor een technisch beroep, vooral op ISCO-beroepsniveau 2. Het gaat hier om beroepen als machinemonteur, elektricien en loodgieter. Verder stonden veel economische & administratieve vacatures open. Ook deze vacatures zijn veelal op ISCO-beroepsniveau 2, zoals medewerker klantenservice, productieplanner en postbezorger. Het is voor werkgevers erg lastig om de vacatures te vervullen, doordat er steeds minder werklozen zijn die de vacatures kunnen vervullen.

Ontwikkeling WW

Het aantal WW-uitkeringen is in september licht toegenomen in Zuid-Kennemerland en IJmond. Eind september werden 3.400 WW-uitkeringen uitgegeven. In de voorgaande maanden dit jaar is het aantal WW-uitkeringen elke maand afgenomen. Onduidelijk is of de stijging van afgelopen maand een eenmalige stijging is of dat er sprake is van een omslag. De komende maanden zal blijken of het aantal WW-uitkeringen verder zal toenemen.

Structurele tekorten

In een aantal sectoren, zoals de techniek, zorg en ICT is er al langer sprake van krapte en steeg de krapte in andere sectoren ook. Deze stijging werd door de coronacrisis tijdelijk gedempt, maar tegelijkertijd stapten wel veel mensen over naar ander werk tijdens de coronacrisis en keerden niet meer terug. Daarnaast werken veel mensen in deeltijd en het aantal studenten dat een opleiding tot een krapte beroep afrond is niet voldoende om de krapte op te lossen. Meer structurele oorzaken van de krapte zijn de vergrijzing en de kwalitatieve mismatch op de arbeidsmarkt.

Andere aanpak

Door vergrijzing, ontgroening, een toenemend aantal banen, minder werkzoekenden en een kwalitatieve mismatch staat de arbeidsmarkt onder spanning en zal de krapte in een aantal sectoren zoals de zorg, techniek, ICT en bouw structureel zijn. Dit vraagt om een andere aanpak van de arbeidsmarkt. UWV wil samen met partners (gemeenten, vakbonden, onderwijs en werkgevers,) er voor iedereen zijn en een nog actievere rol spelen op de arbeidsmarkt.

Door om- en bijscholing kunnen veel werkzoekenden, met of zonder uitkering, toe geleid worden naar beroepen met structurele tekorten. Hierdoor ontstaat ook mobiliteit op de arbeidsmarkt, waardoor banen vrijkomen voor mensen die maar moeizaam een plek op de arbeidsmarkt weten te verwerven.