Arjaen Kersten, de theaterdirecteur.
Arjaen Kersten, de theaterdirecteur. (Foto: aangeleverd)

Achter de coulissen bij Theater de Kampanje

DEN HELDER - De Kampanje is een prachtig monumentaal pand waar erfgoed en cultuur elkaar ontmoeten. Het is meer dan alleen een schouwburg. Naast theatervoorstellingen worden er ook andere sociale en commerciële activiteiten georganiseerd zoals concerten, (food)festivals, muziekavonden en meer. Directeur Arjaen Kersten vertelt hier graag meer over.

Door: Oesha van Dijk

Arjaen: “2019 was voor wat betreft bezoekersaantallen het mooiste jaar voor de Kampanje. Daar kwam een einde aan toen ik op 12 maart 2020 een telefoontje kreeg. Aan de andere kant van de lijn werd mij verteld dat de voorstelling op die avond niet doorging vanwege corona. Toen dacht ik nog: ´ach, dit zal vast een paar weken duren en daarna gaan we weer vrolijk verder´. Helaas, dat was niet zo. Daarna volgde een spannende tijd omdat we zoveel niet mochten van de overheid. 

Terug op niveau komen


Na corona hebben we een plan gemaakt om weer op het niveau van 2019 te komen. Inmiddels zijn we goed op weg maar we zijn er nog niet. Het is moeilijk te voorspellen wanneer we weer als vanouds draaien. We zien alleen wel dat de theaterbezoekers voor ‘safe’ gaan en vooral voor de bekende namen kiezen terwijl we vinden dat nieuwe jonge en onbekende artiesten ook de kans moeten krijgen om op het toneel te staan.”

Reilen en zeilen

Elke dag is anders in De Kampanje. Arjaen Kersten vertelt er graag meer over: "Het werken in een theater brengt echt dynamiek met zich mee. We boeken voorstellingen lang van tevoren en daarna proberen we zoveel mogelijk mensen in de zaal te krijgen. Op de dag van de voorstelling komt eerst de technische ploeg binnen met het decor, het licht en alles wat bij de voorstelling hoort. 


Het podium wordt opgebouwd en aan het einde van de dag staat alles op z'n plek. Als de artiest is gearriveerd wordt de soundcheck gedaan en daarna is het rond 17.00 uur tijd voor pauze en om wat te eten. Rond 19.00 uur wordt alles gereed gemaakt om de gasten te ontvangen. De artiest zit dan backstage in de make-up en rond kwart voor acht gaan de deuren open en druppelt de zaal vol. We hebben een cue en dat heet ´vijf minuten voor aanvang´ en dan moet iedereen op scherp staan. Ik ga dan vaak ook zelf in de zaal zitten en dan kan het grote genieten eindelijk beginnen! In de pauze en na afloop maak ik graag een praatje met de bezoekers. Ik wil graag weten wat ze ervan vinden en de complimenten breng ik dan ook graag over op de artiest.

Er volgde een spannende tijd

In de kleedkamer

Natuurlijk wil de redactie ook graag weten of er artiesten zijn met bizarre kleedkamereisen, zoals Mariah Carey, die in de jaren negentig bij elk concert een schaaltje M&M´s eiste, waar de groene exemplaren uit verwijderd moesten worden. "Dit soort taferelen hebben we eigenlijk niet meegemaakt, bekende Nederlanders zijn ook gewoon normale mensen," lacht Arjaen. "Sommige artiesten willen een speciaal drankje, of een specifiek whiskymerk, maar dat is niet erg. We hebben ook wel doorgewinterde performers gezien die nog steeds plankenkoorts hebben. Dan gaan ze in de middag tussen het decor een kopje koffie of thee drinken om het allemaal even ´eigen´ te maken. De meeste artiesten zijn echt leuke mensen en gezellig in omgang. Tuurlijk, iedereen heeft z'n dag weleens niet of er gaat iets kapot vlak voor de voorstelling. Tja, dan worden ze een tikkeltje nerveus, maar 99 van de 100 keer is het gewoon gezellig achter de schermen.”