Gezellig samen pannenkoeken eten in de Taborkerk ter gelegenheid van Sint Pannekoek.
Gezellig samen pannenkoeken eten in de Taborkerk ter gelegenheid van Sint Pannekoek. (Foto: Pixabay)

Pannenkoeken eten in de Taborkerk

Algemeen

PURMEREND - De Werkgroep Jeugd van de Protestantse Gemeente Purmerend viert op zondag 27 november het feest van Sint-Pannekoek in de kleine zaal van de Taborkerk, Maasstraat 2. Er is een open inloop van 17.00 tot 19.00 uur. De deelname is gratis en voor iedereen toegankelijk. Niet alleen kinderen, maar ook gezinnen, ouderen en alleenstaanden zijn van harte welkom.

Sint Pannekoek is een door striptekenaar Jan Kruis bedachte feestdag. In één van zijn ‘Jan, Jans & de kinderen’-strips heeft dochter Catootje geen trek in boontjes, maar wel in pannenkoeken. Opa Tromp vraagt aan Jans welke datum het is (29 november) en vertelt haar dat dit Sint Pannekoek is. Volgens hem is dit een oude Rotterdamse traditie waarbij de moeder van het gezin pannenkoeken bakt.

Sinds 2013 wordt Sint Pannekoek onder meer in de Koningskerk in Rotterdam-Feijenoord en op verschillende locaties in Groningen gevierd en dus ook in Purmerend. Inmiddels is bekend dat de oorsprong van dit feest nog veel ouder is. Sint Pannekoek is ontstaan in 1899. Dit feest verwijst naar een bijzondere gebeurtenis in de twaalfde eeuw in een klooster langs de Rotte waar nu Kralingen ligt.

Voor meer informatie kun je een mail sturen naar Tom Eulderink, jeugdwerk@pgpurmerend.nl